Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, yerel saatle 02.55'te Suriye'nin güney bölgesinde bazı noktaların İsrail güçleri tarafından roketlerle vurulduğunu duyurdu. Haberde, "Düşman İsrail, Filistin'in kuzeyinden Suriye'nin güney bölgesindeki hava savunma sistemlerini roketlerle vurdu. Saldırıda maddi hasar meydana geldi." ifadelerine yer verildi.
Suriye'nin güney bölgesinde, başkent Şam ve kırsalındaki bölgelerde Suriye ordusu, İran destekli gruplar ve Lübnan Hizbullah unsurlarının varlığı biliniyor. İsrail, Suriye'de zaman zaman bu gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.
İran-İsrail gerilimi nereden geliyor?
İsrail ve İran arasındaki gerilim, 1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran büyükelçiliğine yönelik saldırısıyla tırmandı. Bu saldırıda İran Devrim Muhafızları komutanlarının da hayatını kaybetmesiyle gerilim zirveye çıktı. 13 Nisan'da ise İran, İsrail'e İHA ve füze saldırısı düzenleyerek iki ülke arasındaki doğrudan çatışma sürecini başlattı.
Uluslararası toplum, İsrail'in İran'a nasıl bir yanıt vereceğini merakla beklerken, İsrail'in bugünkü Suriye saldırısıyla yanıtını verdiği görüldü. İsrail'in bu saldırıyı, İran'ın nükleer kapasitesinin yoğun olduğu İsfahan kentine yönlendirdiği belirtildi. Saldırı sonucunda İran'da herhangi bir hasar meydana gelmezken, Tel Aviv'in saldırının dozunu düşük tutarak gerilimi daha fazla tırmandırmamayı tercih ettiği ifade edildi.
Bu son gelişmelerin ardından uluslararası kamuoyu, Orta Doğu'da tırmanan gerilime dikkat çekiyor. Birçok ülke, tarafları diplomatik kanallarla çatışmadan uzak durmaya çağırıyor ve bölgesel istikrarın korunması gerektiğini vurguluyor. Ancak taraflar arasındaki gerilimin azalması için atılacak adımların neler olacağı konusunda belirsizlik sürüyor.