İsrail Mallarının Türk Limanlarına İndirilmesi Yasaklandı

Ticaret Bakanlığı, İsrail limanlarından veya bu ülke menşeli ürünlerin Türkiye limanlarına indirilmesine ve İsrail'e gitmek üzere yük taşınmasına izin verilmediğini açıkladı. Açıklama, Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma sürecine ilişkin detayları içeren bir bilgi notu ile duyuruldu.

15.12.2024-14:50 - (Son Güncelleme: 15.12.2024-15:10) İsrail Mallarının Türk Limanlarına İndirilmesi Yasaklandı

Bakanlık, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihli Filistin'e yönelik saldırılarından sonra atılan adımları ve ticaretin hangi alanlarda durdurulduğunu belirten bir açıklama yaptı. 7 Ekim ile 2 Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye'nin İsrail ile ticareti yaklaşık yüzde 32 oranında azaldı. Türkiye, bu dönemde İsrail'e ihracatını yüzde 30, İsrail'den ithalatını ise yüzde 43,4 oranında kısıtladı. Ayrıca, İsrail'e askeri amaçla herhangi bir ürün sevkiyatı yapılmadığı ve 9 Nisan 2024 itibarıyla 54 ürün grubundaki 1019 ürünün ihracatının durdurulduğu bildirildi.

İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Geçersiz

Ticaret Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) fiilen uygulanmamaktadır. Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret tamamen durdurulmuş olduğundan, anlaşmanın geçerliliği de sona ermiştir.

Filistin ile Yeni Ticaret Yolu Oluşturuldu

Ticaret Bakanlığı, Filistin'e yönelik ticaretin devam ettiğini ve İsrail kontrolündeki limanlar yerine, Türkiye'nin Filistin ile özgün bir ticaret mekanizması geliştirdiğini belirtti. Türkiye'den Filistin'e gönderilen malların yüzde 98'i İsrail kontrolündeki Hayfa ve Aşdod limanlarından geçmekte olduğundan, bu limanlar üzerinden yapılan ticaretin önlenmesi amacıyla yeni bir sistem oluşturuldu. Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanmayan herhangi bir yükün Türkiye'den çıkışına izin verilmemektedir.

İsrail Mallarının Türkiye Limanlarına İndirilmesi Yasak

Bakanlık, ayrıca İsrail menşeli ürünlerin Türkiye limanlarına indirilmesine veya İsrail'e gitmek üzere yüklenmesine kesinlikle müsaade edilmediğini belirtti. Türkiye, deniz yetki alanında bulunan gemileri takip ederek, olası suiistimalleri izlemeye devam etmektedir.

Petrol Sevkiyatı ve Diğer İddialar Reddedildi

Bakanlık, İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı yönündeki iddiaları kesin bir dille reddetti. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e jet yakıtı gönderdiği iddiası da asılsız olarak nitelendirildi. Türkiye, hiçbir şekilde İsrail'e jet yakıtı gönderilmediğini, iddialara konu olan yakıtın, İsrail yolcu uçaklarına verilen dönüş yakıtı olduğunu belirtti.

Filistin'e Ticaret Devam Ediyor

Filistin ile yapılan ticaretin devam ettiğini belirten Bakanlık, Filistin'in zor şartlar altında ticaret yapmaya devam ettiğini ve ticaretin Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı'nın onayına tabi olduğunu ifade etti. Savaşın etkisiyle ticaretin arttığı yönündeki yorumlara ise, artışın baz etkisi nedeniyle normal olduğunu belirtti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal