İspanya Hükümet Sözcüsü, İspanya'nın Filistin'i resmi olarak tanıdığını açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile İspanya’nın Filistin’i resmen tanıdıklarını duyurdu. Bu gelişme, dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile İspanya’nın Filistin’i resmen tanıdıklarını duyurdu. Başkent Madrid’de bulunan Moncloa Sarayı’nda konuşan Sanchez, “Filistin devletinin tanınması sadece tarihi bir adalet meselesi değil, aynı zamanda hepimizin amacı barışı tesis etmek. Barışa giden tek yol, İsrail devleti ile birlikte yaşayan Filistin devletinin kurulmasıdır” dedi.
Sanchez, İspanya'nın birleşik ve coğrafi olarak birbirine bağlı bir Filistin vizyonunu vurguladı ve “Filistin devleti, başkenti doğu Kudüs olan ve Batı Şeria ile Gazze’ye koridor ile bağlanmalıdır ve Filistin Ulusal Yönetiminin meşru hükümeti altında birleşmelidir” ifadelerini kullandı.
Sanchez ayrıca, İspanya'nın Filistin'i tanımasının, "dost bir ülke" olarak gördüğü ve "mümkün olan en güçlü ilişkiyi geliştirmek" istediği İsrail ile ilişkilerini tehlikeye atmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorumlara tepki gösterdi
İspanya İkinci Başkan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz’ın İspanya’nın Filistin’i devlet olarak tanıması ile ilgili yorumlarına tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, İspanya Hükümeti’nin Filistin’i devlet olarak tanıma kararı sonrası yaptığı açıklamalarda, “İspanya Başkan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail Devleti'nin ortadan kaldırılması ve nehirden denize kadar bir Filistin İslamcı terör devletinin kurulması çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullanmıştı.
Yolanda Diaz ise bu açıklamalara tepki göstererek, “İnsan haklarına olan bağlılığımız herhangi bir tehdit nedeniyle durmayacaktır. Sesimizi kısmayacağız ya da hükümetimizin eylemlerini durdurmayacağız. Önemli olan tek şey ateşkesin sağlanması, savaş suçlarının kovuşturulması ve soykırımın durdurulmasıdır” dedi.
İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ve İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, başkent Brüksel’deki İspanya Büyükelçiliğinde bir araya gelerek Filistin devletinin tanınmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenlemişti. Norveç ve İrlanda'nın da bugün itibarıyla Filistin'i devlet olarak tanıması bekleniyor. Üç Avrupa ülkesi attıkları bu adımla, Orta Doğu’da on yıllardır süren savaşın sona erdirilmesini umuyor.
İspanya’nın bu tarihi adımı, uluslararası arenada büyük yankı uyandırırken, diğer Batılı devletlerin de benzer adımlar atıp atmayacağı merakla bekleniyor. Bu tanıma kararı, Filistin halkının uluslararası alanda tanınması ve haklarının korunması açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.