Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir; tank, muhtelif zırhlı araç ve makinalar için geliştirilen 1500 beygir gücündeki ilk motor BATU'nun ateşlemesinin başarılı şekilde gerçekleştiğini duyurdu. Peki, İsmail Demir nerelidir?
İSMAİL DEMİR KİMDİR,?
Demir, 1960 tarihinde Elazığ’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Ankara ve Eskişehir; orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1982 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Uludağ Üniversitesi ve İTÜ'de birer yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı.
İSMAİL DEMİR HANGİ OKUL MEZUNU?
1985 tarihinde MEB bursu ile yüksek lisans ve doktora öğrenimi almak için ABD’ye gitti. Michigan Üniversitesi'nde uygulamalı mekanik, Purdue Üniversitesi'nde ise uzay ve havacılık dalında yüksek lisans derecesini aldı. 1989 tarihinde doktora eğitimi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdü. En iyi lisansüstü araştırmacı ödülünü almış olduğu bu bölümde çeşitli konularda araştırma görevlisi olarak görev aldı.
Doktora eğitimi sırasında Livermore ve Pasifik Kuzeybatı Laboratuvarları gibi araştırma kurumları içerisinde yürütülen araştırmalarda bulundu. 1992 tarihinde Washington State Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'nden doktora derecesiyle eğitimini tamamladı. Mayıs 1992 tarihinde Kanada'da olan British Columbia ve Victoria Üniversite'lerinde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarda bulundu. 1993 yılında Suudi Arabistan Kral Suud Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'nde yardımcı doçent statüsünde göreve başladı.
İSMAİL DEMİR HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU?
1997 tarihinde İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden uçak elemanları ve malzemesi dalında doçentlik alan İsmail Demir, bu süre içerisinde ABD'ye giderek Livermore, Kuzeybatı Pasifik Milli Laboratuvarları, Washington State Üniversitesi Malzeme Araştırma Merkezi ve makina mühendisliği bölümlerinde kısmi zamanlı araştırmacı statüsünde araştırmalarda bulundu.
2002 tarihinde araştırmacı olarak Washington State Üniversitesi Malzeme Araştırmaları Merkezi'nde çalışmaya başlayarak DARPA projelerinde görevde bulundu ve bu görevler içerisinde mikro elektromekanik sistemler üzerine araştırmalar gerçekleştirdi. 2003 yılı sonunda Türkiye'ye dönerek Türk Havayolları Anonim Ortaklığı bünyesinde eğitim başkanı olarak görev aldı. Nisan 2005 tarihinde THY’de teknikten sorumlu genel müdür yardımcılığı yapmaya başladı.
Mayıs 2006 tarihinde THY Uçak Bakım Onarım Birimi'nin başında iken bu birimin THY’den ayrılarak ayrı bir tüzel kişiliği olan şirket olarak yapılanmasında en önemli kişi oldu ve THY Teknik AŞ’nin ilk genel müdürü oldu. Bu görevi yürüttüğü zamanda THY Teknik markasını oluşturdu ve THY Teknik’i, THY dışındaki şirketlere de hizmet sağlayan, dünya çapında bir uçak bakım onarım şirketi durumuna getirdi.
2014 yılına kadar THY Teknik genel müdürü ve yönetim kurulu başkan vekili olarak devam ettirdiği bu görevi esnasında; Amerikalı Pratt&Whitney Motor şirketi ile 150 milyon ABD doları sermayeli Turkish Engine Center isimli uçak motorları bakım onarım şirketi, Amerikalı Goodrich AeroStructures firmasıyla uçak motor kaportası ve ters tepki ünitelerinin bakım onarımı için Goodrich Turkish Technic Service Center (GTTSC), Zorlu Enerji ile TURKBINE adlı uçak motorları ve gaz türbinleri bakım onarım şirketi, TUSAŞ ile uçak kabin içi ekipmanları imalat şirketi (Turkish Cabin Interior TCI), Kibar Holding ile uçak koltuğu imalat şirketi (Turkish Seat Industries-TSI) gibi ortaklıkların kurulmasında görev alarak ilgili şirketlerde yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyesi olarak bulundu.
İSMAİL DEMİR NE ZAMAN SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI OLDU?
İsmail Demir, Nisan 2014 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı görevine atandı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na bağlandı, Temmuz 2018 tarihinde ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yeniden yapılandırıldı ve Prof. Dr. İsmail Demir Savunma Sanayii Başkanı olarak atandı ve halen bu görevini sürdürüyor.
Demir, evli ve dört çocuk babasıdır.
ABD’NİN YAPTIRIM KARARI SONRASI İLK TEPKİSİ
Rusya’dan alınan S-400’lerden dolayı olayı ABD’nin Türkiye’ye CAATSA yaptırımları uyguladığını ifade etmişti. Yaptırımların içerisinde bulunan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter’dan yapmış olduğu açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefinde kararlı olduklarını belirterek, şahsına ve kuruma yönelik ABD’de ya da yurt dışında alınmış olan herhangi bir kararın, kendisinin ve ekibinin duruşunu değiştirmeyeceğini; Türk savunma sanayiinin hiç bir şekilde engellemeyeceğini ifade etmişti.