İŞKUR, 130 bine yakın olan açık işe hızlı bir biçimde uygun personel alımı için ilana çıktı. Dokuz aylık dönem içerisinde pandemi koşullarına karşın 988 bin istihdam oluşturarak rekora imza atan İŞKUR yardımı ile çok sayıda kişi özel sektör içerisine yerleştirilirken, açık işler listesinde makine mühendisinden bilgisayarlı makine kullanıcısına banka müşteri temsilcisinden bekçiye kadar hem beyaz hem de mavi yakalılar için büyük bir fırsat imkanı bulunmakta.
Gelecek sene 1 milyon 170 bin istihdam yaratılması hedef olarak alınırken yeni iş kapıları yaratmak için gelecek yıl da 20 koldan prim teşviki, destek ve indirimi yapılacak. İstihdamı hem yükseltmek hem de korumak adına 'Artı istihdam, istihdama dönüş prim desteği, 5 puanlık prim indirimi, engelli istihdam teşviki, ilave 6 puanlık prim indirimi, genç girişimci teşviki, sosyal hizmetlerden yararlanan çocukların istihdamı.' başta olmakla birlikte yirmiye yakın başlıkta destek veriliyor.
Bu yıl teşvikli yatırımlara istihdam desteği bünyesinde, işçi başına aylık olarak en az altıncı bölge içerisinde 1234 lira, diğer bölgelerde ise 733 lira teşvik veriliyor. Son bir yıl içerisinde istihdamda en yüksek artış sağlık hizmetleri, bina inşaatı, konaklama, perakende ticaret, giyim eşyaları imalatı sektörlerinde gözlemlendi.
İŞKUR aktif işgücü hizmetleri, mesleki eğitim kursları, işbaşı, girişimcilik eğitim programları binlerce genç ve kadına iş fırsatı oluştururken, işverenin de nitelikli eleman bulmasında fayda sağlıyor.
İş Kanunu'na göre çalıştıracak sürekli, geçici veya mevsimlik işçilerin istihdam süreç akışlaarı İŞKUR aracılığı ile yerine getiriliyor. İşçi alım ilanları kurumun internet sayfasında yer alan açık iş ilanları bölümü içerisinde yayımlanıyor. Bugün itibari ile 130 bin açık iş ilanı yer alıyor. Açık işte, imalat-toptan, perakende-ticaret, konaklama ve yiyecek hizmetleri, inşaat-ulaştırma, depolama sektörleri başı çekiyor.
Kurum'un söz konusu açık iş listesinde , 'Acil tıp teknisyeni, ahşap boyama elemanı, akaryakıt satış elemanı, aşçı, kaynakçı, ayakkabı imalatçısı, beden işçisi, bekçi, bilgisayar donanım, teknoloji teknikeri, bilgisayar kurulum bakım elemanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, elemanı, gıda mühendisi ve teknikeri, tekstilde kalite kontrolcü, konfeksiyon işçisi, makine mühendisi, lojistik eleman, makineci (dikiş), mekanik bakım onarımcısı, bankada müşteri temsilcisi, ön muhasebeci' gibi meslekler bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin belirttiğine göre pandemi dönemi içerisinde zorunlu sigortalı çalışan sayısı 1.9 milyon kişi yükselmiş durumda. Pandemi döneminde çalışmaya başlayan her on kişiden sekizi ise sigortalı bir şekilde çalıştı. Bu dönemde 3.8 milyon kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Mart 2020 tarihinde 20.2 milyon olan SGK kayıtlarında bulunan zorunlu sigortalı kişi sayısı geçen yıl Ekim ayı itibari ile artış göstermeye başlamış durumda.
Bu yıl Temmuz ayı itibari ile geçen yılın Mart ayına kıyasla bu artış 1.9 milyon oldu, geçen yılın Temmuz ayına göre ise 1.7 milyon artmış durumda.