İşkur Ücret Garanti Fonu nedir, şartları nelerdir? Ücret garanti fonundan yararlanma şartları

İşsizlik maaşı alan insanlar aynı zamanda Ücretsiz Garanti Fonu'nun ne olduğunu ve hangi şartlarda alınabildiğini araştırmaya başladı. Ücretsiz Garanti Fonu ile ilgili vatandaşların merak edip araştırdığı tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

21.03.2022-22:20 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-22:20) İşkur Ücret Garanti Fonu nedir, şartları nelerdir? Ücret garanti fonundan yararlanma şartları

Maaşını alamayan işçilerin ücretlerinin belirli bir kısmının karşılanması durumuna Ücretsiz Garanti Fonu denmektedir. İnsanlar Ücretsiz Garanti Fonu'nun ne olduğunu merakla araştırıyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nun belli bir kısmı, işyeri kapanan ya da işverenin iflas ettiği durumlarda işçilerin alamadıkları ücretlerin ödenebilmesi için Ücretsiz Garanti Fonu'na başvuru yapılabiliyor. İşsizlik ödeneği işsiz kaldıktan daha sonra ödenebilirken, Ücretsiz Garanti Fonu işçinin çalışırken ücret alamaması halinde ödeniyor. Fon ile ilgili diğer tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

Ücretsiz Garanti Fonu Nedir

Ücretsiz Garanti Fonu 

İşsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin işveren tarafından ayrılan yıllık payın toplamının yüzde biri ve bu tutarın kazançları ile oluşturulmuş bir fondur. İşverenin iflas ilan etmesi, aciz vesikası alması, konkordato ilan etmesi gibi durumlarda ödeme güçlüğü yaşadığı durumlarda işçilerine ödenen ücrettir. Yani bu fon, hem iş verenin hem de işçinin haklarını koruma altına alan bir sistem olarak geliştirilmiştir. 

Ücretsiz Garanti Fonu başvuru

Fona başvurabilmek için belirli belgeler istenmektedir. Bu belgeler şu şekildedir;

-İşveren hakkında aciz vesikası,

-Hacze ait mal bulunmadığına dair haciz tutanağı,

-İşveren tarafından düzenlenecek olan işçi alacak belgesi,

-Mahkeme tarafından verilen iflas kararı veya iflas kararının ilan edildiğini gösteren bir belge,

-İflas idaresi tarafından onaylanacak işçi alacak belgesi,

-İflas ertelemede iflasın ertelenmesi kararı,

-Mahkeme tarafından verilen konkordato mühlet kararı.

Ücretsiz Garanti Fonu'ndan yararlanabilecek olanlar kimdir

Fondan yararlanmak isteyen işçinin en az 1 yıl süre ile aynı işyerinde çalışıyor olması şartı vardır. Ödemeler, kuruma başvuru sırasına göre yapılmaktadır.

Ücret ödemesi

Belirtilen durumlar halinde işçiye, prime esas kazancının üst sınırını aşmaması kaydı ile SGK'ya bildirilmiş rakam üzerinden ücretleri ödenmektedir. İşçinin maaş tutarı ne ise, fon üzerinden ödenen tutar da aynıdır. Prime esas kazancın üst limitinin aşılması durumunda en az üst limit kadar ödeme yapılabilmektedir. 2017 yılında üst limit aylık 13.331 TL olarak belirlenmiştir. 

Çalışanların çoğu Fon'dan habersiz

2017 senesinde Ekim ayının sonuna kadar Fon üzerinden toplam 18 milyon 752 bin TL ödeme yapılmış olduğu açıklandı. İşsizlik sigortası fonu giderlerinin içinde Ücretsiz Garanti Fonu üzerinden yapılan ödemelerin oranının yüzde 1'den bile düşük olduğu biliniyor. Yani, çoğu çalışanın Ücretsiz Garanti Fonu'ndan haberi yok.

Üç maaş ödemesi

İşçilere fon üzerinden en fazla üç aylık maaş ödemesi yapıldığı açıklandı. İşveren altı aydır maaş karşılayamıyor bile olsa Ücretsiz Garanti Fonu, işçilerin en fazla üç aylık maaşlarını karşılıyor. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal