İskan belgesi bir yapının kullanılabilir olduğunu gösteren belgedir. İnşaatı tamamlanan ve projesi belirlenen yönetmeliklere uygun olarak yapılan her yapı için iskan belgesi verilir. Bu belge inşaatı tamamlanan yapının uygun şartlarla yapıldığını resmi olarak belgeler.Vatandaşların ev alırken dikkat etmesi gereken en önemli kurallardan biri de yapının iskan belgesini bulunup bulunmadığıdır. İşte iskan belgesinin önemi…
Birçok kez duyduğumuz iskanlı ev ya da iskanlı bina terimleri o yapının oturulabilir olduğunu göstermektedir. Bu belge diğer adıyla yapı kullanma izin belgesi olarak geçmektedir. İskan belgesinde, binalarda bulunan daire sayısı, taşınmazın taban alanı ve yapının inşaat alanı gibi tüm özellikler yer alır.
Ev alan vatandaşların da özellikle alacakları evin iskan belgesinin olup olmadığına dikkat etmesi gerekir. İmar Kanunu’nda geçen ifadelere göre inşaatı yapılan her binanın izninin olması gerekir.Bu belgeyi almak için de gerekli olan evraklarla birlikte yapı sahibinin ya da müteahhidin belediyeye başvuru yapması gerekir.
İskan için başvuruda bulunan yapı sahibinin başvurusunun ardından binanın fiziki ve teknik özellikleri göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılır. Ardından uygun olan yapılara kullanım izni verilir. İnşaat ruhsatı verilen bir binanın en fazla 5 yıl içerisinde tamamlanmış olması gerekir. 5 yıl içerisinde tamamlanmayan binalar kaçak yapı veya ruhsatsız yapı olarak görülür. Bu yapılar için ceza uygulanabilirken yıkım kararı da çıkarılabilir.
Ev alacakların dikkat etmesi gereken en önemli nokta iskan belgesidir. İskan belgesi olmayan bir evde elektrik su ve doğalgaz tesisatları kesinlikle açtırılamaz. Yani bu yapıda oturan kişiler yasal yollarla herhangi bir abonelik işlemi yaptıramaz. Bununla birlikte yapıya ceza kesilebilirken yıkım kararı da çıkarılabilir.