Aslında günlük hayatımızda işe, okula ya da arkadaşlarımızla görüşmeye bile giderken vaktimizin çoğu genellikle yollarda, kalabalıklar içinde geçiyor. Işınlanma bunlara gözüm gibi gözükse de bu mümkün mü?
Peki ışınlanmak mümkün mü? Böyle bir şey olabilir mi?
Aslında ışınlanma denendi ama insanlar için değil maddeler için, Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki bilim adamları, kuantum dolanıklık sayesinde yeni bir kuantum ışınlama teknolojisi geliştirdikleri duyurmuşlardı. Bu sayede ilk kez iki çip arasında veri ışınlanması gerçekleşmişti.
Işınlanma, kuantum dolanıklık adı verilen bir fenomen sayesinde gerçekleşti. Kuantum dolanıklık, iki parçanın uzun mesafelerde iletişime geçebilecek kadar iç içe geçtiği bir yerdir. Bu sayede bir parçacık üzerindeki değişiklik, hemen diğer parçacık üzerinde de gerçekleşir. Kuantum dolanıklık için teorik olarak her hangi bir mesafe engeli bulunmamaktadır.
Maalesef yukarıda belirttiğim gibi bu deney sadece maddeler arasında yapıldı teknoloji çok gelişmiş olsa da, insanlar için böyle bir deney yok ve şuan da söz konusu bile değil.
Anlık Işınlanma Neden Mümkün Değil ?
Albert Einstein ’ın Görelilik Teorisine göre kütleye sahip olan hiçbir şey ışık hızından hızlı gidemez.( Bakınız ispatı : E^2 = p^2c^2 + m^2c^4 ) Yani kendinizi ışınlayabilseniz bile, ışınlanma halinde belli bir süre geçer. Bu sebeple 'anlık' Işınlanma diye bir şey mümkün değildir.