İshal, genellikle şişkinliği, karın basıncını ve krampları olan ya da olmayan gevşek, sulu, yumuşak dışkıların sık olarak vücuttan dışarı atılmasıdır. İshale şiddetli karın ağrısı, ateş, dehidratasyon, rektal kanama, uyuklama ya da kusma eşlik ediyorsa tıbbi yardım alınması gerekir.
İshal neden olur?
İshalin nedenleri arasında viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ve bunların yanı sıra parazitler, bağırsak bozuklukları ya da hastalıklar (irritabl bağırsak sendromu gibi),ilaçlara reaksiyonlar ve gıda intoleransı bulunur.
İshal belirtileri nelerdir?
- Karın krampları
- Ateş
- Şişkinlik
- Bağırsak hareketi ve istemsiz tuvalet ihtiyacı hissi
İshal genel olarak belirtilerin ortaya çıkmasıyla teşhis edilir ve test yapılmasına gerek olmayabilir. Bazı durumlarda hastadan, altta yatan bir nedeni belirlemek için dışkı kültürü, kan testleri, kolonoskopi ya da X-ışınları veya BT taramaları gibi görüntüleme testleri istenilebilir.
Birçok durumda, ishal evde tedavi edilebilir ve birkaç gün içerisinde kendi kendine geçer. Bu süreçte bol miktarda sıvı tüketmeniz ve semptomları hafifletmek için "BRAT" diyetini (Türkçe'de kısaltmanın karşılığı muz, pirinç, elma püresi ve tosttur) uygulamanız gerekir. Bu diyeti uyguladığınız takdirde, ilaca ihtiyacınız kalmayabilir.
İshalken sıvı beslenmeye dikkat edilmeli, vücudun kaybettiği sıvı yerine konmalı. Potasyum ve sodyum kaybını telafi etmek için meyve sularına ve çorbalar tercih edilir.
İshal iken yenmesi gerekenler;
- Haşlanmış patates
- Beyaz pirinç
- Muz
- Elma sirkesi
- Probiyotik açısından zengin besinler (Bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttırması açısından tavsiye edilir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu, pancar turşusu, salatalık turşusu, tarhana çorbası gibi besinler probiyotik açısından zengindir.)
İshali geçiren karışım tarifi
Evde kolayca hazırlanacak sıvı karışım ile ishalden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Karışım için; 1 litre ılık su içerisine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Bu karışım her dışkılamadan sonra yarım su bardağı olarak tüketilir.