İş bitirme belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? İş bitirme belgesi alma şartları nelerdir? 2022 İş bitirme belgesi geçerlilik süresi

İnşaat sektöründa adı sık sık zikredilen iş bitirme belgesinin detayları bir çok insanın gündemini meşgul ediyor. Peki İş bitirme belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? İş bitirme belgesi alma şartları nelerdir? İşte 2022 İş bitirme belgesi geçerlilik süresi ve daha fazlası...

19.06.2022-12:38 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-12:38) İş bitirme belgesi nedir, nasıl  ve nereden alınır? İş bitirme belgesi alma şartları nelerdir? 2022 İş bitirme belgesi geçerlilik süresi

Başta inşaat sektörü olmak üzere pek çok iş alanında alınması gereken belgelerden birisi olan iş bitirme belgesi, son günlerde bir çok kişinin gündemini yoğun olarak meşgul etmeye devam ediyor. İş bitirme belgesinin detaylarını öğrenmek isteyen kişiler arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor. Yurt içi ve yurt dışındaki kamu kurumlarını ilgilendiren iş bitirme belgesinin geçerlilik süresi de araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki İş bitirme belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır? İş bitirme belgesi alma şartları nelerdir?

İş bitirme belgesi nedir?

Başta inşaat sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda çalışmalar yapıldıktan sonra alınan belge, “ İş bitirme belgesi” olarak tanımlanmaktadır. Bu belge için kullanılan bir diğer terim ise iş deneyim belgesidir. Devlet tarafından düzenlenir ve yurtiçi ve yurtdışındaki kamu tesislerinin inşaat işlerini tek bir sözleşme ile doğrudan üstlenen ve tamamlayan ve geçici olarak kabul edilen müteahhitlere verilir.

İş bitirme belgesi nedir

İş bitirme belgesi nasıl ve nereden alınır?

Bir iş deneyimi belgesi veya bir iş bitirme belgesi almak için, işin yapıldığı yönetim organına bir talepte bulunmak gerekir. Yönetmelikte belirtildiği gibi; Standart bir form olarak, bayındırlık işleri ve özel sektör inşaat işleri için iş deneyimi (iş bitirme) belgeleri düzenlenmektedir. Yararlanıcı tarafından talep olmaksızın da bir Mesleki Deneyim Belgesi düzenlenebilir.

Telif hakkı sahibi, gerekli belgeleri eklemek için yetkili makamla iletişime geçer. Mesleki deneyim belgesi talep edilmesi halinde, makam 20 iş günü içinde bir fesih belgesi düzenlemelidir. Başvuru sahibinin mesleki deneyim belgesi alma hakkı yoksa, ret nedeni bu süre içinde yazılı olarak bildirilecektir. Mesleki deneyim belgelerini düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşların bu nitelikleri kaybetmesi durumunda, daha önce verilmiş olan deneyim belgeleri, bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen tekliflere davet için kullanılabilir: Şu şartlarla: kurallarda belirtilen diğer koşulları yerine getirmek zorunludur.

2022 İş bitirme belgesi geçerlilik süresi ne kadar?

İş deneyim belgesinin süresi, 4734 sayılı Kanunda inşaat işleri ve mal ve hizmetler için ayrı ayrı tanımlanmıştır. Bu kapsamda, yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere son beş yıl içinde satın alınan mal ve hizmetlere ilişkin iş deneyim belgeleri kabul edilmektedir. Yapım işlerinde, belgenin geçerliliği için yayım tarihinden itibaren 15 yıllık süre yeterlidir.

Bu süreler temel olmakla beraber, çalışma durumu belgesi düzenlendiği tarihten itibaren bir yıla kadar kullanılacağını ve geçici istihdamın kabul edilmesi halinde durum belgesinin istihdam durumunu tamamlama belgesi ile değiştirileceğini de belirtmektedir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal