Haber365Özel-Ekonomi Servisi
ABD’nin müttefikleriyle birlikte İran’a uyguladığı ambargo nedeniyle, İran ekonomisi iflasın eşiğinde.
Pandemi öncesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle sokaklara dökülen İran halkını durduran, dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgını oldu.
Her yıl iş gücüne katılan 900 bin kişinin istihdamı için, İran her yıl, en az yüzde 5 büyümek zorunda.
ABD’nin İran’la nükleer antlaşmadan, tek taraflı çekilmesinden sonra,
(Washington, petrol yaptırımlarının hayata geçmesinden birkaç gün sonra İran'dan petrol ithal eden Türkiye, Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Hindistan, İtalya ve Yunanistan'ı 6 ay süreyle petrol yaptırımlarından muaf tuttu. Bu sürede İran petrolünün küresel pazara akışı devam etse de günlük petrol ihracatı yaklaşık 1 milyon varil düştü.
TÜMEN YÜZDE 146 DEĞER YİTİRDİ
ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden bu yana, Iran para birimi Tümen, dolar karşısında yüzde 146 değer kaybetti.
Nükleer anlaşmayla İran'a yönelik yaptırımların kaldırıldığı 2016'da yüzde 13,4 büyüyen İran ekonomisi, ABD'nin tekrar uygulamaya aldığı, yaptırımlarla 2018'de küçülmeye başladı. Dünya Bankasının verilerine göre, İran ekonomisi 2019’da yüzde 8,5 küçüldü.
Küresel ekonomiyi teslim alan pandemi ile birlikte, İran’da işsizlik ve yoksulluğun had safhaya ulaştığı ve açıklanan resmi rakamların gerçeğin uzağında olduğu belirtiliyor.
1 DOLAR, 20 BİN TÜMEN OLDU
2016’da yüzde 9 enflasyonun yaşandığı İran’da bu rakam geçen yıl yüzde 52,1’e, yükseldi. İran’ın ulusal para birimi hızlı değer kaybetti ve 1 dolar 20 bin Tümen oldu.
Bu durum halkın satın alma gücüne de derin bir darbe vurdu ve asgari ücret, 2020’de, 1 milyon 835 bin Tümen oldu. (114 dolar= 900 TL)
DEVRİMDEN BERİ İLK KEZ İMF KAPILARINA GİTTİ
ABD’nin ambargosunun üstüne ülkede etkili olan pandemiyle da mücadele etmek zorunda. Bu şartlar altında, İran Devrimi’nden bu yana ilk kez, İran Hükümeti, İMF’den, 5 milyar dolarlık borç para istedi.
ABD’nin, İran’ın İMF’den borç almasını da istemediği kaydedildi.
Resmi işsizlik rakamı İran’da yüzde 11 olarak görünse de, uluslararası kaynaklar gerçek rakamın bunun çok üstünde olduğunu belirtiyor.
İran’ın ihracat yaptığı Çin ile birlikte en büyük partneri Irak’a satılan petrolün bedeli olan 5 milyar dolar, bu ülkedeki bankalarda bloke edilmiş durumda.
100 MİLYAR DOLARLIK PETROL GELİRİ 8 MİLYARA DÜŞTÜ!
Pandemiden önce yüzde 50 oranında bütçe açığı sorunuyla boğuşan İran’da, resmi olmayan verilere göre açığın daha da arttığı kaydedildi.
Kanada’dadan sonra dünyanın 4. Büyük petrol rezervine sahip İran, ABD yaptırımları nedeniyle ihracat yapamayınca, 100 milyar dolarlık petrol geliri, 8 milyar dolara düştü.
’İFLAS ETMEMEK İÇİN HALKI BORSAYA YÖNLENDİRİYOR!’
İflasın eşiğindeki İran, devletin iflasını engelleyebilmek için faizlerle oynayıp, tüm gücüyle halkı borsaya yönlendirmeye çalıştığı kaydedildi.