İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, hangi görevlerde bulundu?

Dün yaşanan helikopter kazasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile beraber olduğu saptanan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Peki İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar…

20.05.2024-16:57 - (Son Güncelleme: 20.05.2024-16:57) İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, hangi görevlerde bulundu?

Doğu Azerbaycan’daki dağlık araziye düşen ve içlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başta olmak üzere üst düzey İranlı yetkililerin yer aldığı helikopterde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da yer aldığı ve kazada hayatını kaybettiği belirlendi. Helikopter kazasından 15 saat sonra ekibe ait hayati bir belirtinin bulunmaması bu haberi doğruladı. Peki İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, hangi görevlerde bulundu?

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir?

Muhafazakar kimliğiyle tanınan Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 1964 yılında İran'ın Simnan eyaletinde, Damgan kentinde dünyaya geldi. Tahran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 1991 yılında mezun olan Abdullahiyan, Farsça, Arapça ve İngilizce bilmektedir. 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir, hangi görevlerde bulundu?

Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yaptıktan sonra, Ahmedinejad ve Hasan Ruhani dönemlerinde Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini üstlendi. Üç yıl boyunca eski Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in yardımcılığını yapan Abdullahiyan, Ağustos 2021'de Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Dışişleri Bakanlığı görevine gelmeden önce, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı. 

Abdullahiyan'ın bakanlık döneminde, İran ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandı. Mart 2023'te, yedi yıl süren gerginliğin ardından iki ülke diplomatik ilişkilerini yeniden başlatarak büyükelçiliklerini karşılıklı olarak açma kararı aldı. Abdullahiyan, 60 yaşında geçirdiği bir helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal