İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir, öldü mü? İbrahim Reisi hayatı ve biyografisi

Doğu Azerbaycan civarında yaşanan helikopter kazasında, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve ekibinin hayatını kaybettikleri açıklandı. Kaza haberi sonrasında İbrahim Reisi hakkında araştırmalar yoğunlaştı. Peki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir, öldü mü? İşte İbrahim Reisi hayatı ve biyografisi…

20.05.2024-12:35 - (Son Güncelleme: 20.05.2024-12:35) İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir, öldü mü? İbrahim Reisi hayatı ve biyografisi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve kurmaylarının yer aldığı helikopter, Doğu Azerbaycan eyaletindeki dağlık arazide kaza yaptı. Yaşanan kazada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve ekibinin hayatını kaybettikleri açıklandı. Yaşanan olayın ardından İbrahim Reisi’nin hayatı ve siyasi kariyeri merak konusu oldu. Peki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir, öldü mü?

İbrahim Reisi kimdir?

4 Kasım 1960'ta İran'ın Meşhed kentinde doğan Seyyid İbrahim Reisi'nin hayatı, ülkesinin siyasi ve dini arenalarında önemli bir iz bıraktı. Eğitimini Kum'da tamamlayan Reisi, gençlik yıllarında ülkenin önde gelen din alimleriyle bir araya gelerek devrimci fikirlerle yoğruldu. Hüseyin Ali Muntazeri'nin 1988'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili açıklamaları, Reisi'yi dönemin tartışmalı figürlerinden biri haline getirdi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir, öldü mü? İbrahim Reisi hayatı ve biyografisi

Savcılık ve yargı kurumlarında üst düzey pozisyonlarda görev yapan Reisi, zamanla ülkenin en büyük vakıflarından birinin başına geçti ve milyarlarca dolarlık kaynakların yönetimini üstlendi. Ancak Reisi'nin yolsuzlukla mücadele çabaları ve siyasi eleştirileri, onu 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçiminde yenilgiye uğrattı. 2019'da Yargı Erki Başkanı olarak atanan Reisi, göreve gelir gelmez ülkenin en güçlü isimlerine yönelik yolsuzluk soruşturmalarını başlattı ve eleştirilerini sürdürdü. İran'da resmi seçim sonuçlarına göre, Reisi 8. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 20 Mayıs 2024 Pazartesi günü yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal