Irak Hükümeti Savaşın Dışında Kalma Çabasında

Irak hükümeti, milis grupları ikna ederek savaşın dışında kalmak ve diplomatik çözüm aramaktadır.

17.10.2024-11:31 - (Son Güncelleme: 17.10.2024-11:31) Irak Hükümeti Savaşın Dışında Kalma Çabasında

Irak Hükümeti Savaş Dışında Kalma Çabasında

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Siyasi Danışmanı Sebhan Molla Ciyad, hükümetin milis grupları ikna ederek İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasındaki çatışmanın bir parçası olmak istemediğini açıkladı. Ciyad, Irak hükümetinin barışçıl ve diplomatik bir çözüm için çaba harcadığını vurguladı.

İsrail'in Saldırıları ve Irak'ın Tutumu

Ciyad, 7 Ekim 2023'ten bu yana, Irak hükümetinin İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması ve ateşkes çağrısında bulunduğunu belirtti. "Savaşın yalnızca İsrail ve Hamas arasında sınırlı kalmasını istiyoruz," diyen Ciyad, milis güçlerin savaşın yayılması için bahaneler sunduğunu ifade etti.

İran'ın Savaş Stratejisi

Ciyad, İran'ın savaş tuzağına düşmeyeceğini açıklarken, "İran, bu durumda vekalet savaşına dikkat etmeli" dedi. Irak'taki silahlı gruplara uygulanan baskının, barışçıl bir tutumu benimsediklerini gösterdiğini dile getirdi.

Lübnan'daki Durum ve Göçmenler

Siyasi Danışman, Lübnan'daki çatışmaların sona ermek üzere olduğunu ve Irak'a gelen Lübnanlı göçmenlerin geçici olduğunu belirtti. "Eğer Lübnan'daki durum düzelirse, bu göçmenler Irak'ı tercih etmeyeceklerdir," dedi.

Türkiye ile İlişkiler

Ciyad, Türkiye ile ilişkilerin Irak için önemli olduğunu vurgulayarak, ekonomik ve ticari işbirliği açısından iki ülkenin kalkınma yolu projesinin önemine dikkat çekti. PKK meselesinin yalnızca iki ülke arasında değil, bölgesel bir konu olduğunu, bu nedenle uluslararası bir konferans düzenlenmesi ihtiyacını gündeme getirdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Siyasi Danışmanı Sebhan Molla Ciyad (fotoğrafta), Irak...

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Siyasi Danışmanı Sebhan Molla Ciyad (fotoğrafta), Irak hükümetinin ülkedeki İran yanlısı Şii milis yapıları ikna ederek İsrail ve Lübnan Hizbullah'ı arasında yaşanan savaşın parçası olmak istemediğini, siyasi ve diplomatik çözümden yana olduğunu belirtti. Ciyad, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki saldırıları konusunda Irak hükümetinin tutumunu ve Şii milis güçleri kontrol altına alma çabalarını AA muhabirine değerlendirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal