İnternetten Alınan Vitamin ve Gıda Takviyelerine Dikkat!

Salgın döneminde takviye gıdalara ve vitaminlere olan ilgi bir hayli arttı. Ancak uzmanlar uyarıyor, internetten alınan takviyeler çok zararlı ve yan etkilere sahip. İnternetten alınan vitaminlerin zararları neler? Sağlığı nasıl etkiliyor? Detaylar haberimizde.

24.02.2021-09:42 - (Son Güncelleme: 24.02.2021-09:42) İnternetten Alınan Vitamin ve Gıda Takviyelerine Dikkat!

Koronavirüs ile beraber vitaminleri ve gıda takviyesi kullanan insanların sayısı oldukça arttı. Yetkililer uyarıyor, özellikle internet sitelerinde, sosyal mecralarda, bazen marketlerde hatta benzin istasyonlarında bile satışının yaygınlaştığı bu takviye ürünlerinin sahte olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Salgın ile birlikte çoğu  kişi, bağışıklık sistemini güçlendirmek adına  vitaminlere ve gıda takviyelerine yönelmiş durumda hal böyle olunca, vatandaşlar, salgın sebebiyle vitaminleri de eczanelerden değil internet sitelerinden satın almaya yönelmeye başladı.

Ve son dönemde eczacılara sorarak, sanal mecralardan aldığı vitamin takviyelerinin daha önce satın alımı yaptıkları ürünler ile farklı olduğu şikayetlerinin de sayısı artmış durumda.

İstanbul Eczacı Odası, insanların sağlığını doğrudan etkileyen bu durum için, denetimlerin artması ve yasal düzenleme ile sadece eczanelerden alınması gerektiğinin sağlanmasına vurgu yaptı.

İNTERNET İLE ALINAN TAKVİYELER YAN ETKİYE YOL AÇIYOR

Bu dönemde vitaminlere karşı olan talebin fazla olduğunu dile getiren, İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Şeker Pınar Özcan, 'Ciddi bir talep artışı var ama kontrolsüz bir artış aslında bu. Biz de bunun endişesini eczacılar olarak yaşıyoruz. İnternetten sipariş verip ya da eczane dışında marketten, benzinciden ürün alıp bunun yan etkilerini görüp rahatsızlanan ya da hiçbir faydasını görmeyen hastalarımız oluyor. Bizlere bildiriyorlar bunları. Tedavi olayım derken daha çok hastalanabiliyorlar ya da var olan hastalıkları tetiklenebiliyor' şeklinde konuştu.

EN GÜVENLİ OLAN YERLER ECZANELER

Özcan, 'Ürünleri doğru, güvenilir yerlerden almalı. Eczanelerden, eczacı danışmanlığında almalı. Çünkü vatandaşın eline aldığı ürünün kutusunda yazanların içeriğinde olup olmadığını anlama şansı yok. Biz de bunların analizlerini laboratuvarlarda yaptırıp, aslında söylenen maddenin hiç olmadığını ya da eser miktarda olduğunu veya içinde bambaşka şeylerin olduğunu tespit edebiliyoruz. Tek yapılması gereken eczanelerden alınması' dedi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal