İnternet alışverişi yapanlar dikkat: Karar 1 yıl daha uzatıldı

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeyle beraber internet üzerinden yapılan alışverişlerde gerçekleştirilen iade masraflarının tüketiciye yansıtılması 1 yıl ertelendi.

10.08.2024-13:33 - (Son Güncelleme: 10.08.2024-13:44) İnternet alışverişi yapanlar dikkat: Karar 1 yıl daha uzatıldı

İnternet alışverişi yapanların yüzünü güldürecek bir karar alındı. Bakanlık, e-ticaretin hızlı büyümesi ve geleneksel ticarete kıyasla artan etkisiyle ilgili önemli bir düzenleme yaptığını duyurdu. Açıklamada, teknoloji çağının getirdiği yeniliklerin alışveriş alışkanlıklarını köklü şekilde değiştirdiği vurgulandı. e-Ticaretin sunduğu ürün çeşitliliği ve düşük maliyetler sayesinde toplam perakende ticaret içindeki payının arttığı belirtildi.

Tüketici mağduriyetini gidermek amacıyla yapıldı

AA’da yer alan habere göre; ancak e-ticaretin artışıyla birlikte, ürünlerin kontrol edilememesi gibi belirsizlikler de ortaya çıktı. Bu durum, tüketicilerin korunmasını sağlayacak düzenlemelerin önemini artırdı. Bakanlık, e-ithalattaki kalitesiz ve güvensiz ürünlerden kaynaklanan sorunlarla başa çıkmak ve tüketici mağduriyetlerini engellemek amacıyla düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

İnternet alışverişi yapanlar dikkat: Karar 1 yıl daha uzatıldı

İade masrafları 1 yıl daha satıcıya ait olacak

Değişiklikle, cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetler ile iade masraflarının düzenlenmesine yönelik sınırlamaların ertelendiği, böylece tüketicilerin cayma haklarını gerekçe göstermeksizin kullanabilmelerinin sağlandığı belirtildi. Bu düzenleme, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi planlanan değişikliklerin 1 Ocak 2026'ya ertelendiğini gösteriyor.

Bakanlık ayrıca, yerli pazar yerleri ve satıcıların koruması için iç piyasada dengesizlik ve haksız rekabet risklerini göz önünde bulundurarak çalışmalara devam edeceğini ifade etti. Bu adımlar, tüketicileri ve iç piyasada üretim ve istihdama katkı sağlayan üreticileri koruma amacı taşıyor.

YORUM YAZ..
Modal