İnsan Sağlığına Faydalı Çiçek! Uzmanlar Tüketilmesini Tavsiye Ediyor

Ülkemizde oldukça fazla yetişen ve güzel görünümüyle de çok sevilen hatmi çiçeği, başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok hastalığa şifa kaynağı oluyor. Fakat bazı durumlarda yan etkisi ortaya çıkabilir. Peki hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir? Hatmi çiçeğinin yan etkisi bulunuyor mu? İşte detaylar...

31.08.2020-11:52 - (Son Güncelleme: 31.08.2020-15:44) İnsan Sağlığına Faydalı Çiçek! Uzmanlar Tüketilmesini Tavsiye Ediyor

Hatmi çiçeği ülkemizde oldukça fazla yetişen güzel bir görünüme sahip olan bir bitkidir. Dik ve tüylü bir gövdeye sahip olan çiçek; Akdeniz bölgesinde ağustos aylarında yetişir. Doğal ve kendiliğinden yetişen bu bitki diğer doğal bitkiler gibi oldukça şifalı bir etki taşımaktadır.

HATMİ ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİĞİ

%0 santimetreye yakın kökü olan hatmi çiçeğinin boyu 1.50 santimetreyi bulabilmektedir. Hava değişimlerinden çok fazla etkilenmeyen bu bitki arsız bir şekilde yaşamayı başarır. Şifa dağıtan kısımları yaprakları, kökü ve çiçeğidir. Hatmi çiçeğinin içerisinde yer alan maddeler; galaktoz, aspargan, sakaroz, nişasta ve pektindir.

Özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi kış aylarında ortaya çıkan solunum yolları hastalıklarında çayı demlenerek içilmesi ile fayda sağlamaktadır. Özellikle limon, nane, zencefil, çörek otu ile karıştırılarak içilmesi birebir etkili olabilecek bir şifa kaynağıdır.

HATMİ ÇİÇEĞİ FAYDALARI NELERDİR?

  • Özellikle idrar söktürücü özelliği olan hatmi çiçeği, bağırsak ve mide rahatsızlıklarında ortaya çıkan gaz sorunları için de faydalı olabilmektedir. Mide ülseri, boğaz ve bağırsak ülserleri için de etkili bir koruma ve fayda sağlamaktadır.
  • Balgam söktürücü özelliği olan hatmi çiçeği, sigara, soğuk algınlıkları, öksürük gibi bir takım balgam üreten durumlarda etkilidir. Hem boğazın yumuşamasına hem de balgamın atılmasında etkili rol oynamaktadır. Özellikle kuru öksürük ve gıcık öksürükte yumuşamaya yardımcı olmaktadır.
  • Böbreklerin iltihaplanması ile ilgili ve daha birçok organda ortaya çıkan iltihaplanmaların söktürülmesi için de faydalı olabilmektedir.
  • Rahim de ortaya çıkan iltihaplanmalar ve birtakım rahatsızlıklar için de koruyucu etki sağlar.
  • Sinüzit, prostat, bağırsak ve mide iltihaplanmalarına da fayda sağlar.
  • Ciltte ortaya çıkan akne, sivilce ve siyah noktalar için de haricen kullanılması faydalı olmaktadır.
  • Güneş yanıklarının giderilmesinde de haricen kullanılırsa, yanıkların düzelmesini sağlamaktadır.
  • Kaynatılarak suyuyla saçları yıkamak; saçların parlamasını ve canlanmasını sağlayacaktır.
  • Diş etlerinin çekilmesinde ve iltihaplanmasında hatmi çiçeği kaynatılıp suyuyla gargara yapılması halinde faydalı olacaktır. Hem ağrıların dinmesini hem de iltihabın söktürülmesini yardımcı olacaktır.

HATMİ ÇİÇEĞİ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulmuş olarak aktarlardan alabileceğiniz Hatmi çiçeğini, kaynatılmış suyun içerisine atarak 5 dakika dinlendikten sonra tüketebilmek mümkün olacaktır. Artan çayı da yüzünüze sürebilirsiniz. Hem lekeleri hem de yumuşamasını sağlaması açısından iyi gelecektir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar için uygulamadan önce asitli içecek ve sigara içmemeniz gerekir. Bu şekilde hatmi çiçeğinin faydasını daha fazla görebilirsiniz. Aynı zamanda hatmi çiçeği çayını 7 yaş altı çocuklarınıza içirmemeniz tavsiye olunur.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal