İngiltere’nin Dünyaya Aşı Oyunu

İngiltere'nin aşı çalışmalarında, ikinci kez başarısız olduğunu açıklamasına karşın, ABD, AB ve Hindistan'dan aldığı siparişler için üretime geçtiği bilgisinin sızması, kafaları karıştırdı.

23.09.2020-11:38 - (Son Güncelleme: 23.09.2020-12:47) İngiltere’nin Dünyaya Aşı Oyunu

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

İnsanlığın yaşamını, ekonomisini, psikolojisini ve demokratik yapısını tehdit eden Kovid-19’a karşı hemen her devlet aşı çalışması yürütüyor. Çin’in aşıyı buldum açıklamasından sonra, Rusya’da da, Devlet Başkanı Putin, Rus aşısını bizzat kızı üzerinde test ettiğini açıklamıştı.

İngiltere, geçmişte farklı virüslerde aşı üreten kurumların, elinde aşı kalarak zarar ettiklerini gerekçe göstererek, ‘Çok istekli olmayan ülkelere üretim yapmayacağız’ şeklindeki açıklamaları, ‘Çok para istiyoruz’ şeklinde yorumlanmıştı.

ODAKTA İNGİLTERE’NİN AŞISI VAR

Buna karşın, ileri Batılı ülkeler, tek bir aşıya odaklandı. İngiliz, Oxford ile biyoteknoloji firması AstraZeneca’nın üzerinde çalıştığı aşı henüz deneme aşamasındayken, ilgi odağı oldu.

ASTRAZENECA’NIN AŞISINA 1,7 MİLYAR DOZ SİPARİŞ GELDİ

AB ülkeleri 400 milyon doz aşı için, AstraZeneca ile sözleşme imzalarken, başarısı şüpheli bir çalışmaya neden yatırım yaptıklarıyla ilgili olarak, ‘Günü geldiğinde sıraya girmek istemiyoruz’ yanıtını verdiler. Aynı soruya, aynı yanıtı veren bir diğer ülke de ABD’ydi. 1,1 milyar dolarlık ödeme yapan, Trump Hükümeti, 300 milyon doz aşıyla, ülkesini güvence altına aldığını kaydetti.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan ise 1 milyar doz aşı siparişi verdi.

Hindistan, AB ve ABD, toplam 1,7 milyarlık nüfusları için, 6,1 milyar dolarlık kapora ödediler bile.

İKİ DENEYDE DE BAŞARISIZ OLDUĞUNU DUYURDU

Aşıda önce başarılı olduğunu duyuran, Oxford+AstraZeneca işbirliğindeki aşı çalışmasında, ilk test çalışmasında bir gönüllüde yan etkiler görüldüğü açıklandı. Kurum, yan etkinin ne olduğunu ise söylemedi.

ZENECA, 'AŞIDA BAŞARISIZ OLDUM' DEYİP, ÜRETİMİNE BAŞLADI!

Ardından geçtiğimiz hafta yapılan ikinci testi de aynı gerekçeyle ve gönüllülerde görülen yan etkiler nedeniyle durdurdu.

Bunun üzerine Dünya Sağlık Örgütü’de (DSÖ), aşının hiç bir zaman bulunamayabileceği gibi karamsar bir açıklama yaptı.  

En son geçen hafta gönüllüler üzerinde başarısız olduğunu açıklayan, AstraZeneca, test safhasındaki aşıyı üretmeye başladı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal