İngiltere Parlamentosu'nun Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi, sosyal medyayı düzenleyen bir yasa olmadığı için koronavirüs salgını sırasında zararlı ve yanıltıcı bilgilerin dijital platformlarda "çok tehlikeli bir şekilde" yayıldığını ifade ederek önlem alınması gerektiğini dile getirdi.
Komite, hükümete çağrıda bulunarak, sosyal medya düzenleme planı için harekete geçmeye davet etti
Komite Başkanı Julian Knight, teknoloji şirektelerinin kuralları tekelleştirmesinin tehlikeli olduğunu savundu.
Knight, "Doğru yasama yapısının halen ortaya konmadığını görüyoruz ve sosyal medya şirketlerinin vicdanlarına bel bağlamaya devam ediyoruz. Bu yeterli değil. Elimizdeki mevcut yasalar bu amaca uygun değil ve biz hala bekliyoruz. Şu ana kadar bu konuda çok fazla gecikme yaşandığını görüyorum" şeklinde konuştu.
Google ve Facebook, kendi kurallarını ihlal eden gönderilerle ilgili olarak yeni önlemler almak için yatırımlar yaptıklarını ifade ediyor.
Fakat sosyal ağlara ilişkin yeni düzenleme istekleri, çocukların şiddet ve istismara karşı korunması amacıyla çalışmalar yapan yardım kuruluşu NSPCC tarafından da olumlu bulundu.
Kuruluşun çocukların güvenliğiyle ilgili internet politikaları bölümü başkanı Andy Burrows, "Parlamento Komitesi, yasal düzenlemenin hızı ve düzenleyici kurumların gerekli güce sahip olup olmadığı konusunda kaygı duymakta haklı" ifadelerini kullandı.
İngiltere ve tüm dünyada sosyal medya platformları, yanıltıcı ve zararlı içeriklerle ülke içi düzen bozukluğuna yol açıyor.
TÜRKİYE'YE KARŞI ÇIKIYORLAR AMA KENDİLERİ AYNI ŞEYİ YAPIYORLAR
Türkiye sosyal medya için düzenleme çalışmaları yaparken, Avrupa ülkeleri demokrasi naraları atıyor. Fakat benzer bir uygulama Batı'lı bir ülke tarafından yapıldığında çeşitli gerekçelendirmeler yapılarak üstü örtülüyor. Batı'nın bu iki yüzlü tutumu ise eleştiri oklarını üzerine çekiyor.
Türkiye'de sosyal medya düzenlemeleri TBMM'de görüşülüyor ve eğer karar çıkarsa, sosyal medya platformları vatandaşların özlük haklarını ve kişisel bilgilerini korumakla yükümlü olacak.