Oxford üniversitesi, muhtemel yeni tip coronavirüs aşısını haftaya insanlar üzerinde deneyeceklerini duyurdu. oxford üniversitesi farklı hayvanlar üzerinde denenen aşının insanlar üzerinde de olumlu sonuç gösterirse covid-19’a karşı aşının eylül ayında hazır olacağını umuyor. insan deneylerinde ilk etapta 510 kişiye aşı vurulacak.
Daily mail’in servis ettiği haberde, oxford üniversitesi, eylül ayınca covid-19 aşısının hazır olacağını umuyor. oxford’daki ekip, pek çok bilim insanının 18 ay alabileceğini düşündüğü covid-19 aşısı çalışmalarını yürüten araştırmacılardan yalnızca biri. dsö’ye göre şimdiye kadar dünya genelinde covid-19’a karşı yetmişten fazla aşı çalışması yürütüldü. abd ve çin’de 3 ayrı grup geliştirdikleri aşıyı insanlar üzerinde denemeye başlamıştı.
Oxford üniversitesi aşı deneyi için 18-55 yaş aralığındaki 510 kişiyi işe aldı. araştırmaya önderlik edecek profesör adrian hill “gelecek hafta insan denemelerine başlıyoruz, aşıyı birkaç farklı hayvan türünde test ettik. oldukça ihtiyatlı bir süreç izledik ancak aşıyı hızlı bir şekilde değerlendirmek durumundayız” ifadelerini kullandı.
Oxford’un aşısında, insanların bağışıklık sistemini güçlendirmeye yararlı olabilecek, yeni tip coronavirüs enjekte edilen şempanzelerden alınan antikorlar bulunuyor. bbc’ye demeç veren profesör hill, aşının daha fazla üretilmesini sağlamak adına para toplamaya çalıştıklarını ifade etti. hill “biz bir üniversiteyiz, onlarca doz yapabilen küçük bir ev üretim tesisimiz var. tabii ki bu dünyaya tedarik edecek kadar yeterli değil” şeklinde konuştu.
İlaç endüstrisi, aşının hazır olacağı zamanı kısaltmayı ümit ediyor ancak genelde bu zaman 10 ila 15 seneyi bulabiliyor. halk sağlığı yetkilileri, insan üzerindeki deneylerin başlamasına karşın potansiyel aşıların doğruluğunun kanıtlanmasının 18 aya kadar zaman alacağını ifade ediyor.
İngiltere’nin baş bilimsel danışmanı geçtiğimiz ay, covid-19’a karşı bir aşının 2021’den önce hazır olmasının imkansız olduğunu söylemişti. araştırmalarda gönüllü olan virüs taşımayan kişilere covid-19 enjekte edilmeleri istendi.
İlaçlar ve aşılar, insanlar üzerinde kullanımı için onay almadan önce üç etapta deneniyor. insanlara yapılan aşıda ilk aşama, güvenlik deneyleri olarak yapılıyor. ikinci aşamada bilim insanlarının doğru dozu ayarlayabilmesi adına daha fazla insan üzerinde aşı denemeleri yapılması gerekiyor.
Bunu dışında bu aşamada, aşı plaseboya karşı da deneniyor. testin son aşaması, uzun bir gözlem süresinde, binlerce insan üzerinde deneniyor. harvard üniversitesi’nin profesörü marc lipsitch de aralarında olmak üzere üç bilim insanı sürece hız kazandırmak adına üçüncü aşamayı geçmeyi tavsiye etti.
Biri çin'den diğeri abd'deki firmalardan olmak üzere önde gelen üç covid-19’e karşı muhtemel aşı olduğu ifade edildi. ingiltere'den ekipler de aralarında olmak üzere dünya genelinde bilim insanlarınca geliştirilen 67 aşı da insanlar üzerinde denenmesi için çalışılıyor.
Abd merkezli ilaç şirketlerinden biri olan moderna geçtiğimiz ay aşıyı insan üzerinde deneyebilmek için onay aldı. seattle’daki 45 katılımcı ise aşının güvenliğini denemek için mart ayında aşı oldu. pennsylvania merkezli biyoteknoloji şirketi ınovio pharmaceuticals ise geçtiğimiz hafta philadelphia ve missouri'deki 40 sağlıklı gönüllüyle insan denemelerine başladı. türkiye'de ise 7 ayrı covid-19 aşısı için çalışma yapılıyor.