İngiltere’de 14 yıl sonra gelen zafer: İktidarın başına İşçi Partisi geçti

İngiltere’de genel seçim sonuçlarıyla beraber İşçi Partisi, 14 yıllık bir aradan sonra iktidar olmayı başardı.

05.07.2024-11:43 - (Son Güncelleme: 05.07.2024-17:39) İngiltere’de 14 yıl sonra gelen zafer: İktidarın başına İşçi Partisi geçti

İngiltere'de uzun yıllardır iktidarda olan Muhafazakar Parti, son genel seçimlerde büyük bir yenilgi yaşadı. İşçi Partisi, çoğunluk hükümeti kuracak sandalye sayısını kazanarak zafer elde etti. 

İşçi Partisi 14 yıl sonra iktidara geçti

Ülkenin yeni başbakanı olacak olan İşçi Partisi lideri Keir Starmer, seçim zaferini takip eden açıklamasında, "Verdiğimiz sözleri tutma zamanı geldi. 

Değişen bir İşçi Partisi olarak ülkeyi yöneteceğiz" dedi. Bu sonuçlar, İngiltere'nin siyasi dinamiklerinde önemli bir değişimi işaret ediyor ve İşçi Partisi'nin yeniden güçlenerek iktidara geldiğini gösteriyor.

İngiltere’de 14 yıl sonra gelen zafer: İktidarın başına İşçi Partisi geçti

İngiltere’de seçimler nasıl yapılıyor?

İngiltere'de uygulanan dar bölge seçim sistemi, 650 seçim bölgesinde en fazla oy alan adayların milletvekili seçilmesini sağlıyor. Her seçim bölgesinden bir milletvekili seçilir ve böylece Avam Kamarası oluşur.

Bir partinin Avam Kamarası'nda çoğunluğu elde etmesi için en az 326 milletvekili çıkarması gerekiyor. Bu durumda en fazla milletvekili çıkaran parti, parlamentoda çoğunluğu elde eder. Bu partinin lideri, başbakan olarak atanır ve Kral tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilir.

İkinci sıradaki parti, en çok milletvekili çıkaran partinin hemen ardından gelen parti, ana muhalefet partisi olarak kabul edilir. Bu parti lideri, ana muhalefet lideri olarak rol alır ve hükümetin eleştirilmesi ve alternatif politikaların önerilmesi gibi görevleri yerine getirir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal