Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Mıkolayiv ve Odessa kentlerini ziyareti esnasında “Güneyden asla vazgeçmeyeceğiz, bize ait olan her şeyi geri alacağız” şeklinde açıklama yaparken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Ukrayna’daki savaşın uzuna yılllar sürebileceğini, Batı’nın bu süreçte Kiev’i desteklemeye hazır olması gerektiğini dile getirdi.
Özel bir Alman haber ajansına konuşan Stoltenberg, “Bunun yıllar alabileceği gerçeğine hazır olmalıyız” şeklinde konuşurken, bedeli sadece askeri destek açısından değil, yükselen enerji ve gıda fiyatları açısından yüksek olsa da, Ukrayna’ya destekten vazgeçilmemesi gerektiğini dile getirdi. Stoltenberg, Moskova’nın hedeflerine ulaşmasının yaratacağı maliyetin çok daha büyük olduğuna da değindi. NATO Genel Sekreteri, Ukrayna’ya verilecek daha modern silahların, büyük kısmı Rus işgali altında bulunan Donbas’ın geri alınması ihtimalini artıracağını vurgulayarak söyledi.
Ukrayna’ya flaş bir ziyaret düzenleyen İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, benzer görüşleri dile getirdi. “The Sunday Times” gazetesine yazan Johnson, “Ukrayna işgalciden çok daha hızlı şekilde silah, ekipman, cephane ve eğitimi almalıdır” dedi ve zamanın hayati bir faktör olduğunu belirtti. Johnson, “Her şey Ukrayna’nın topraklarını savunma kapasitesinin Rusya’nın saldırı kapasitesini yenilemesinden hızlı yapmasına bağlı olacak” şeklinde yazı yazdı. Johnson, Cuma günü Kiev’e yaptığı flaş ziyarette, Ukrayna ordusuna verilecek silah, ekipman, mühimmat ve eğitim desteğinin Rus ordusunun bunlara erişme hızından daha yüksek olduğunu açıklamıştı.
Ukraynalı yetkililer de son günlerde daha fazla ağır silaha ihtiyaç duyduklarını vurgulayan açıklamalar yapıyor. Batı ülkeleri Ukrayna’ya çok sayıda silah göndermiş olsa da, Ukraynalı yetkililer, bunun etkin bir savunma için gerekenin sadece küçük bir kısmı olduğunu belirtiyor.
Diğer taraftan, Ukrayna’da Gosolun Partisi lideri Kira Rudik, ABD’nin 1.400 Stinger uçaksavar ve 6 bin 500 Javelin tanksavar füzesi gönderdiğini duyurdu. Rudik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yardım listesinde anti-zırh sistemleri, dronlar, obüsler, Mi-17 helikopterleri, Zıpkın sistemleri de yer aldığını dile getirerek, 'Teslim edilen her şey, amacına uygun olarak kullanılacaktır' açıklamasında bulundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mıkolayiv ve Odessa kentlerini savaşın başından bu yana ilk kez ziyaret gerçekleştirerek, 'Güneyden asla vazgeçmeyeceğiz, bize ait olan her şeyi geri alacağız' şeklinde konuştu. İki kentte ordu yetkilileriyle görüştüğünü dile getiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sözlerine şu şekilde sürdürdü;
'Hem Mıkolayiv hem de Odessa’da ordumuzla, bu alanların savunmasından ve bakımından sorumlu tüm yetkililerle toplantılar yaptık. Bölgenin Rus saldırılarından tahribatına ilişkin raporları dinledik. Kayıplar önemli. Birçok ev yıkıldı, sivil lojistik sekteye uğradı ve birçok sosyal sorun yaşandı. Sevdiklerini kaybeden insanlara daha sistematik yardım yapılması talimatını verdim. Yok edilen her şey restore edilecek. Rusya’da halkımızın yaşam arzusu kadar füze yok.' dedi.
Bölgedeki askeri yetkililerle limanların güvenliğini de konuştuğunu belirten Zelenskiy, güvenlik garantisi verilmesi karşılığında Ukrayna’nın gıda krizine karşı elinden geleni yapacağını belirtti.
İngiltere’nin eski başbakanı Gordon Brown, 2006 yılında Maliye Bakanı olduğu zamanlarda Kremlin’e düzenlemiş olduğu ziyarette, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini tehdit ettiğini dile getirdi. 'BBC' televizyonuna konuşan Brown, Putin’le görüşmesinde oldukça alçak bir koltuğa oturtulduğunu beliterek, 'Putin, bir dizi kart çıkardı ve benim hakkımda benim bildiğimden daha fazlasını bildiğini kanıtlamak istercesine benimle ilgili tüm bilgileri okumaya başladı.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Bu yüzden insanlar Putin’in değiştiğini ve şimdi tehdit ettiğini söylüyorlar, oysa o zamanlar da beni tehdit ettiğini söyleyebilirim' açıklamasında bulundu.
Brown, sonrasında Batı’nın, Ukrayna’yı işgalinden yıllar önce Rus lidere karşı durmakta başarısız olduğunu savundu, Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunda 'küresel bölünmüşlüğü' de eleştirdi.