Mutasyona uğramış virüsün henüz ne denli etkin olduğu net belirli olmamakla birlikte, İngilterer Başbakanı Boris Johnson bu mutasyonun virüsü daha ölümcül kılabileceğine dair açıklama yaptı.
Herkes pandemiden kurtulmayı beklerken virüsün mutasyona uğraması Dünya'yı derinden sarsmıştı. Bu mutasyonun daha hızlı yayılıma sebep olduğu açıklanırken, ölümcül oranını ne denli etkilediği henüz net bir şekilde belli olmamıştı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede tespit edilen koronavirüsü mutasyonunun önceki haline oranla daha ölümcül olabileceğini ifade etti. Boris Johnson, mutasyonlu koronanın daha ölümcül olabileceğine dair ileri araştırma gerektiren bulgular olduğunu söyledi.
Koronavirüsü basın toplantısında konu ile ilgili açıklama yapan Johnson, “Daha hızlı yayılmanın yanında, bazı kanıtlar virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Johnson ülkenin sağlık sisteminin yaşadığı büyük baskının sebebinin “ağırlıkla” yeni mutasyon yüzünden olduğunu da açıkladı.
Yeni virüs tehditlerine karşı hükümete danışmanlık yapan bir kurum tarafından yapılan sunumda, ortaya konulan verilerin farklı bilim insanları tarafından değerlendirmeye alındığı da kaydedildi. Elde edilen verilerin henüz ön değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor. Yeni mutasyon ile öncesindeki verilerin matematiksel olarak karşılaştırılması ile elde edilen verilere göre, yeni mutasyonun yüzde 30 daha ölümcül olduğu değerlendirildi.
Hükümetin bilim konusunda başdanışmanı olan Sir Patrick Vallance, daha ölümcül olma ile ilgili elde edilen verilerin “henüz yeterince güçlü olmadığını” kaydetti. Salgın trendinde elde edilen verilere göre, 60 yaşındaki bin hastada 10 ölüm yaşanması tahmini ortaya konuluyordu. Ancak yeni mutasyonla bu sayının 13’e çıkabileceği değerlendiriliyor.
Hükümet yetkilileri, yeni mutasyona ilişkin veriler üzerinde, farklı değerlendirmeler yapılması gerektiğinin de altını çiziyor. Mutasyonla ilgili yapılan çalışmalar, bu türün daha hızlı bulaş özelliği olduğunu ortaya koymuştu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olduğu düşünülen koronavirüsü varyantının en az 60 ülkeye yayıldığını, Güney Afrika'da ortaya çıkan ve yine daha hızlı bulaştığı düşünülen mutasyonun ise şimdiye kadar 23 ülkede tespit edildiğini açıklamıştı.