İngiltere, ABD ve Avustralya Çin Tehdidine Karşı Anlaştı!

İngiltere, ABD ve Avustralya, Çin'e karşı AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu duyurdu.

16.09.2021-11:58 - (Son Güncelleme: 16.09.2021-12:29) İngiltere, ABD ve Avustralya Çin Tehdidine Karşı Anlaştı!

İngiltere, ABD ve Avustralya, nükleer enerjili denizaltı teknik bilgisi dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel bir güvenlik anlaşmasına vardı.

ORTAKLIĞIN ADI AUKUS OLARAK NİTELENDİRİLDİ 

İngiltere, ABD ve Avustralya'nın bu yeni ortaklığının adı üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan 'Aukus' olarak nitelendirildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD Başkanı Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ortak bildiri yayımlandı. ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısına İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison da katıldı.

AVUSTRALYA VE İNGİLİTERE'NİN ORTAKLIĞI UZUN YILLARA DAYANIYOR

Biden, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avustralya ve İngiltere ile ortaklıklarının uzun yıllara dayandığının belirterek 21. yüzyılda karşılaşılan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini ifade etti.

Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltıların, Hint-Pasifik'te istikrarı destekleyeceği ve bu ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarını desteklemek için kullanılacağı da belirtildi.

ABD VE İNGİLTERE 10 YILDIR BUNU KULLANIYOR

Biden, ''AUKUS altında en kilit proje olarak, Avustralya'nın konvensiyonel silahlı nükleer enerjili denizaltı edinmesi için istişareleri başlatıyoruz. Burada nükleer silahlı denizaltından değil, nükleer reaktörlerle çalışan konvensiyonel silahlı denizaltılardan bahsediyoruz. Bu teknolojinin güvenli olduğu doğrulandı. ABD ve İngiltere on yıllardır bunu kullanıyor." ifadesini kullandı.

Gelecek 18 ay boyunca söz konusu istişarelerin süreceğine işaret eden Biden, bu istişarelerin yürütülmesi için ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e talimat verdiğini ve Savunma Bakanlığının Enerji ve Dışişleri Bakanlıkları ile çalışacağını söyledi.

ANLAŞMA ÇİN'E KARŞI YAPILDI 

İngiltere, ABD ve Avustralya anlaşmanın, Çin'in büyüyen bir askeri varlığa sahip olduğu Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarlarını savunmak için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyor.

Çin'in artan etkisine karşı İngiltere'ye ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisi, geçen hafta Hint-Pasifik bölgesine konuşlandırılmıştı.

YORUM YAZ..
Modal