Son zamanlarda sıklıkla kullanılan ve herkesin dilinden düşmeyen influencer kelimesi, sürekli tartışmalara neden oluyor. İnsanları hayatlarıyla etkileyerek para kazanan bu kesim, ağızlardan düşmüyor. Okan Bayülgen de influencerları hor görenlerden. Peki, influencer nedir, ne demektir? Her şey bu haberde.
Sosyal medyayla birlikte eğlence anlayışımız da değişiyor. Youtube ve Instagram’ın yükselişi ve hayatımıza entegre oluşuyla birçok yeni terim öğrendik. Trendlerin çok hızlı ortaya çıkıp kaybolması gibi influencer olarak tabir ettiğimiz insanlar da hayatımıza bir anda girip çıkıyor. Influencer, sosyal medyadan hayatlarını paylaşıp bunun üzerinden para kazanan, kısa süreli reklam paylaşımlarıyla hayatlarını sürdüren, hayat stili sunan kişilere deniyor. Kelime anlamıyla influencer etkileyen kişi anlamına geliyor. Hızlı para kazanma ve rahat yaşam tarzlarıyla gündeme sıklıkla gelen influencerlar, genellikle genç kitleye hitap ediyor.
Influencer marketing, sosyal medyaya yön veren yüksek takipçili sahip kişi ve hesapların profil etkileşimlerine bakılarak pazarlama kanalları üzerinde yapılan tanıtım çalışmalarıdır. Markalar, ürünlerini tanıtmak ve reklamını yapmak amacıyla bu sosyal medya fenomenleriyle çalışırlar.
Influencerların sürekli lüks hayat satması ve kolay yoldan para kazanması sürekli tartışmalara neden oluyor. Bir kesim influencerların değerli olduğunu, eğlence sektöründe yerlerinin önemli olduğunu düşünürken, diğer kesim influencerları dolandırıcı ve kolay yoldan para kazanan vasıfsız insanlar olarak görüyor. Çok az iş yaparak çok para kazanmaları ve toplumdaki sınıf tartışmalarını yükseltmesi, influencer kavramını ciddi konu haline getirmektedir.
Çevrimiçi aktiflik, influencer olmada çok büyük önem arz ediyor. Trendleri takip etme hatta trendleri yaratma gibi durumlar sayesinde sürekli etkin olan influencerlar, bazı ülkelerde tartışma konusu oluyor. Amerika Birleşik Devletleri, influencerlığın bir tür reklamcılık olduğunu ve onlardan vergi alınması gerektiğini tartışıyor. Özellikle kitlesel medyaya ürün reklamı yapmanın en etkili yolu olarak influencerlarla anlaşma olarak görülüyor. Örnek olarak Danla Bilic reklam anlaşmaları ve kendi markası sayesinde aylık 400 bin TL’ye yakın kazanıyor. Sadece kazancı hesaba kattığımızda neden influencerlığın bu kadar tartışıldığını anlamak çok da güç olmasa gerek.