Zor Günler Kapıda! Talep Artışıyla Beraber Pahalılık Giderek Artıyor

Aşıyla birlikte pandeminin etkisi azalmaya başlasa da yeni normalleşme süreci başka bir sorunu beraberinde getirdi. Bununla beraber talep artmaya başladı. Bu talep artışı tüm dünyada gıda ve ham madde fiyatlarının da artmasına sebep oldu.

06.10.2021-13:50 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-17:50) Zor Günler Kapıda! Talep Artışıyla Beraber Pahalılık Giderek Artıyor

Kovid-19 salgınında düşüşe geçen sanayi üretimi normalleşme süreciyle birlikte artmaya başladı. Talebe yetişmeye çalışan üreticiler kapasite kullanımlarını neredeyse %100 oranına kadar gerçekleştirmeye başlamış durumda. Dünyada kıt kaynak olarak bulunan ham maddelerin fiyatları da bu talep artışının karşısında hızla yükselmeye başladı. Pandemi döneminde dibi gören petrol ve petrol türevinden elde edilen ham maddeler yükselen taleple birlikte adeta patlama yaşıyor.

HAM MADDE FİYATLARI ARTIYOR PAZARA DA YANSIYOR 

Pandemi döneminde düşüşe geçen ham made fiyatları pandeminin etkisini yitirmesiyle birlikte gelen taleple hızla yükselmeye başladı; pandemi döneminde plastik ham maddesi olan PVC 700 dolarken şu sıralarda 2800 dolar civarına çıkmış durumda. Hayatımızın bir çok alanında kullandığımız plastik ürünlerin ham madesi olan AYPE (alçak yoğunluklu polietilen) 900 dolardan 1950 dolar seviyelerine çıkmış durumda. Sanayi üretiminin önemli yakıtlarından biri olan PETROKOK’da %270 oranında artış göstererek bu alandaki en fazla artış gösteren ham made olma özelliğini elinde bulunduruyor. Yeni normalleşmeyle birlikte fiyatında artış olan diğer ham madeler ise şöyle; Elektrik %62, ithal kömür %192, linyit %43, çelik hurda %46.

UZMAN İSİMLER HAMMADE FİYAT ARTIŞI HAKKINDA KONUŞTU

IHS Market Başekonomisti Timo Klein “Artışlardan en çok otomotiv sektörü etkilendi. Otomobillerin elektronik donanımı için yarı iletken ihtiyacı, çiplere ve bilgisayar donanımına yönelik artan taleple birleşti.” diyerek otomotiv sektöründeki artışın hem sebebini hem de sonucunu duyurmuş old. Pagder Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün “Dünyada emtia fiyatları yükseldi. Pandemiden dolayı oluşan bölgesel performanslar arası fazlalıklar, arz-talep dengesinin yakalanmasını zorlaştırdı.” şeklinde yaptığı açıklamayla arz-talep dengesi arasındaki bozukluğa dikkat çekti. Çelik üretiminde pandemi döneminde üretimin kısıldığına normalleşmeyle birlikte ise talebin hızla arttığına dikkat çeken ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Arslan konuyla ilgili şunları kaydetti “Büyük çelik üreticileri bu süreçte üretimi kıstı. Dördüncü çeyrekte talep geldi ancak çelik üretiminde kullanılan ham madde fiyatlarında artış yaşandı”. Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik de kendi sektöründe yaşanan fiyat artışlarını şu şekilde izah ediyor “ Çimento üretiminde ham maddenin üretim maliyetlerinde etkisi yüzde 10 civarındadır. Çimento maliyetinin yaklaşık %80’inini döviz bazlı olan yakıt ve elektrik maliyetleri oluşturuyor.”

SADECE HAMMADE FİYATLARI DEĞİL GIDA FİYATLARI DA ARTIYOR

Tüm dünyada yükselen talep sadece ham madde alanında değil aynı zamanda gıda alanında da gerçekleşiyor. Gıda talebindeki artış da fiyatlara direkt etki ediyor. Yükselen taleple birlikte artan market fiyatları tüm dünyada artmaya başladı. Bazı ürünlerde kuraklıkla alakalı fiyat artışları oluşurken bazı ürünlerde ise tamamen yükselen talebin etkisiyle fiyat artışları yaşanıyor. Özellikle kahve, ayçiçeği yağı, un, et gibi tüketimi yüksek olan ürünlerde birbiri ardına zamlar yapılmaya devam ediliyor. Dünyanın en büyük ayçiçeği üreticilerinden biri olan Rusya’nın ayçiçeği yağına zam yapması, kahve üretiminde Brezilya’da kuraklık yaşanması ve diğer bir çok üründe üretimin talebi karşılamaması fiyatları önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceğinin en önemli göstergelerinden.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal