Ziraat Bankasından 1 yıl geri ödemesiz 8 yıl vadeli kredi kampanyası! Çiftçi elektrik desteği detayları belli oldu!

Geçen hafta duyurulan desteği ‘çiftçiler nasıl alacak?’ sorusu yanıt buldu. Ziraat Bankası üzerinden verilecek kredilerin bir yıl geri ödemesiz ve 8 yıl vadeli olarak kullandırılacağı öğrenildi. Kredi kullanmak istemeyen çiftçilere ise yüzde 50’ye kadar hibe desteği verilecek.

22.03.2022-10:01 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-13:55) Ziraat Bankasından 1 yıl geri ödemesiz 8 yıl vadeli kredi kampanyası! Çiftçi elektrik desteği detayları belli oldu!

Gelen haber doğrultusunda çiftçiye elektrik desteği netleşti. Birçok çiftçiye çok büyük katkıları olan bu destek paketi hayata geçirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta çiftçilere müjdesini verdiği destek paketine göre krediler ya da hibe ödemeleri Ziraat Bankası üzerinden yapılacağı açıklandı. Tarımsal sulamada kullanılması için inşa edilecek olan Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) için çiftçilere, Ziraat Bankası üzerinden verilecek krediler bir yıl göre ödemesiz ve 8 yıl vadeli olarak uygulanacak. Kredi kullanmak istemeyen çiftçilere ise yüzde 50’ye kadar hibe desteği sağlanacak.

Tutarın yarısını hazine karşılayacak

Örnek vermek gerekirse 300 dekarlık bir alanın sulanması için gerekli olan 250 kilowatlık bir GES kurulumu için harcanacak 2,5 milyon TL’lik tutarın yüzde 50’sini hazine karşılayacak. 4-5 yılda kendisini amorti etmesi öngörülen yatırımla tarımsal üretimin artırılması için harcanacak enerji doğal kaynaklardan elde edilmiş olacak.

Yeni düzenlemelerle birlikte, tarımsal sulama için tarım arazisinin %1’ine kadar GES kurulabileceği duyuruldu. Ekstra olarak güneş enerjisi santralleri ile birlikte tarımsal sulama için lisanssız bir şekilde üretim yapan bireylere (çiftçiler) de ihtiyaç fazlası elektriği satış imkânı verilecek. Bu imkânlardan çiftçilerin yanısıra sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri de yararlanacak.

Enerji maliyetleri ve çeşitli nedenlerle ekimi yapılamayan araziler, alternatif enerji kaynaklarının devreye alınmasıyla yeniden ekim biçilecek. Tarımsal sulamada alternatif enerji kaynaklarının devreye alınmasıyla, enerji ve gıda arz güvenliğinin desteklenmesi hedefleniyor.


İlk sırada Urfa var

Toplamda 1000 MW gücünde GES tesisinin Şanlıurfa’da kurulumu hedeflenmektedir. Bu güçte bir tesisin kurulumuyla Şanlıurfa’nın sulamada kullandığı elektriğin yüzde 48’i güneş enerjisi ile sağlanmış olacak.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal