Zilkade ayı ne zaman başlıyor? Zilkade ayında yapılacak ibadetler ve edilecek dualar

Zilkade ayının başlangıç tarihi ve Zilkade ayı ibadetleri müslümanların gündemini meşgul ediyor. Peki Zilkade ayı ne zaman başlıyor? İşte Zilkade ayında yapılacak ibadetler ve edilecek dualar...

27.05.2022-16:51 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-16:51) Zilkade ayı ne zaman başlıyor? Zilkade ayında yapılacak ibadetler ve edilecek dualar

Tıpkı Muharrem, Recep ve Zilhicce aylarında olduğu gibi savaşılması haram sayılan Zilkade ayının 2022 yılında ne zaman başlayacağı müslümanların şu sıralarda gündeminin zirvesinde yer alıyor. Kelime anlamlarıyla “oturmak” ve “barışa sahiplik eden” anlamına gelen zilkade ayının bu yıl ne zaman başlayacağı belli oldu. Şevval ayından sonra gelen Zilkade ayının başlangıç ve bitiş tarihleri ile Zilkade ayı ibadetlerini öğrenmek isteyen müslümanlar arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor.

Zilkade ayı ne zaman başlıyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı takvime göre, Şevval ayının 30 Mayıs tarihinde sona ermesiyle birlikte Zilkade ayı 31 Mayıs'ta başlayacak.

Zilkade ayı

Zilkade ayı ibadetleri ve duaları

Zilkade ayının 25 günü (dahvul arz) Kabe’nin altından başlamak suretiyle yeryüzü yayılmaya ve yaratılışına başlanmıştır. Gecesini ibadetle geçirmek gündüzünü de oruçlu geçirmenin çokça sevabı vardır.

İmam Rıza (as)’dan nakledilen rivayette: “ Bu gece Hz.İbrahim ve Hz.İsa (as)’lar dünyaya geldi ve Dahvul arzdır. Gecesinin ibadetinin çokça sevabı ve gündüzünün orucun 60 ay oruç tutmak kadar sevabı vardır.’’ buyurmuştur.

Zilkade ayında tutulan oruçların Allah katında büyük sevabı bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz Hadis-i şerifte mealen; “her kim bu ameli yerine getirirse tövbesi kabul olur ve günahları bağışlanır; onun hasımları kıyamet günü ondan razı olur; dini ondan alınmaz ve imanlı olarak ölür; kabri nurlu ve geniş olur; rızkı artar; azrail (as) canını alırken ona iyi davranır, canı güzel bir şekilde ondan alınır.” diye buyurmaktadır.

Zilkade ayında yapılacak ibadetlerin doğru yapılması oldukça önemlidir. Özellikle Dahvul arz günü ya da Zilka’de ayında bir gün (zorluk anında herhangi bir ay veya gün ) gusül aldıktan sonra abdest alınır ve dört rekat ikişerli olarak her rekatta bir fatiha; üç ihlas; Bir muavezeteyn (felak ve nas) sureleri okuyarak namaz kılar, selamdan sonra 70 defa günahlarından istiğfar edilir.

(esteğfirullahi ve etubu ileyh); bitirince bir defa la havle vela kuvvete illabillahil-aliyyil-azim der. Ve eller dua için kaldırılır. Ve şu duayı okur: “ Ya azizu ya ğaffaru ığfirli zunuubi va zuunbe cemi’il muminine val-muminat; Feinnehu la yağfiruz-zunibe illa ente.” Yani : Ey çok yüce; ey çok bağışlayan; benim günahlarımı; bütün mümin erkek ve kadınların günahlarını bağışla; muhakkak ki senden başka günahları bağışlayan yoktur.” Amin yarabbel alemin.

Zilkade ayının ilk Pazar gününde ise tövbe namazı kılınmalıdır. Zilkade ayı tövbe namazı şu şekilde kılınabilir:

Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve alih) namazın şu şekilde kılınmasını bizzat kendisi buyurmuştur:

“Pazar günü önce gusül almalı (guslün niyetini tövbe guslü olarak almalı) sonra abdest almalıdır.

Sonra sabah namazı gibi iki şer iki şer olmak üzere dört rekatlık namaz kılmalıdır.

(Namazın niyeti için :”tövbe namazı kılıyorum gurbeten ilallah denilmesi gerekir”.)

Namazın birinci ve ikinci rekatlarında bir defa Fatiha suresini okumalı sonra üç defa “ihlas” suresini, bir defa “felek” ve “nas” surelerini peş peşe okumalıdır.

Birincisi bittikten sonra ikinci iki rekatlık namazı da aynı şekilde kılıp bitirdikten sonra

70 kere “esteğfirullahi rabbi ve etubu ileyh” diyerek istiğfar etmeli.

Sonra şu zikri demelidir:

“la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”

Sonra şu duayı okumalıdır:

Ya azizu ya ğafur, iğfirli zunubi, ve zunube cemiel muminine vel muminat, fe innehu la yeğfiruz zunube ille ente”

Anlamı:“Ey kudretli, ey bağışlayan! benim ve tüm mümin erkek ve kadınların günahlarını bağışla. Hiç şüphesiz senden başka günahları bağışlayan yoktur.”

Allah Resulüne (s.a.a) ya Resülallah! Eğer bu ameli başka günler yaparsak aynı sevabı alır mıyız? Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve alih) şöyle buyurdu: “Aynı sevap ve özelliğe sahiptir.”

Sonra şöyle buyurdu: “Bunları miraç gecesinde Cebrail bana öğretti.”

YORUM YAZ..
Modal