Bahar ayları enginar için en güzel zamandır. Nisan ve Mayıs aylarında enginarı taze olarak reyonlarda görebilirsiniz. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz enginarı hiç dolma olarak denemediyseniz şimdi denemenin tam zamanı! Genellikle enginarı zeytinyağlı yemeğini biliriz ama hiç dolmasını yemedik diyorsanız sizler için harika bir enginar dolması tarifi hazırladık.
Hem sağlıklı hem de lezzetiyle sofralarınızda şölen oluşturacak bu tarifi mutlaka denemelisiniz...
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI TARİFİ
MALZEMELER
5 adet taze çiçek enginar
2 adet kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3/4 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı kuş üzümü
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2/4 çay kaşığı yeni bahar
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
3/4 su bardağı sıcak su
ÜZERİ İÇİN
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı sıcak su
2 adet orta boy limon
Enginarların kararmaması için 1 adet taze sıkılmış limon suyu
NASIL YAPILIR?
Büyük boy kuru soğanın kabuğunu soyarak küçük parçalar halinde doğrayın.
Ayıkladığınız kuş üzümlerini suda bekletin.
Sap kısımlarını ayıkladığınız dereotu ve taze naneyi incecik kıyın.
Pirinçleri bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzün.
Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın.
Kuru soğanları katıp renk alana kadar kavurun.
Dolmalık fıstıkları ekleyip karıştırın.
Soğanlar yumuşadığında suyunu süzdüğünüz pirinçleri ilave edip karıştırma işlemini sürdürün.
Kuş üzümü, tuz, toz şeker ve yeni bahar ekleyip karıştırdığınız dolma harcına son olarak sıcak su ekleyin.
Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirdiğiniz iç harcı ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin.
Sap kısımları kesilen enginarları, limonlu kaynar su içinde yumuşamaları için kısa bir süre bekletin.
Enginarların dış kısmında kalan etli yapraklarını keskin bir bıçak yardımıyla kesin.
Orta kısımlarını parmaklarınızla bastırarak aralayın.
Tatlı kaşığı yardımıyla orta kısmında yer alan tüylü kısımları çıkartın.
Bol suda duruladığınız enginarları, kararmamaları için limon suyuyla ovup kısa bir süre bekletin.
Soğuyan iç harca ince kıyılmış dereotu ve taze naneyi kattıktan sonra karıştırın.
Dolma harcını, temizlenmiş enginarların orta kısımlarına eşit oranda doldurun.
Doldurduğunuz enginar dolmalarını bir tabağa boşluk bırakmadan dizin.
Üzerlerine zeytinyağı gezdirin.
Kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin.
Suyunu kontrol ettikten sonra, arzuya göre soğuk ya da ılık olarak servis edin.
Afiyet olsun...