Zeytinyağı kullanırken yapmamanız gereken 5 önemli hata

Zeytinyağı, yemeklerimizin vazgeçilmez tatlarından biri. Peki zeytinyağı kullanırken en sık yapılan hataları biliyor musunuz? İşte zeytinyağı kullanırken yapmamanız gereken 5 hata…

15.04.2021-17:55 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-12:39)

Hemen hemen her yemek tarifinde yer alan zeytinyağı, tartışmasız yemeklerin en önemli ürünü. Ancak zeytinyağını kullanmak zannettiğinizden daha zor. İşte zeytinyağını etkisini azaltmadan faydalarından yararlanarak tüketmek için bilmeniz gereken 5 nokta.

Zeytinyağı kullanırken bu hataları yapmayın 

1-Isı, Oksijen, Işık ve Neme Maruz Bırakmak 

Zeytinyağını ısıya, oksijene, ışığa ve neme yakın bir yerde saklamamaya dikkat edin. Zeytinyağının bu doğal düşmanları, siz onu kullanma şansı bile bulamadan mahvedebilir! Oksidasyonu önlemek ve son kullanma tarihinden önce tüketmek için yağınızı her zaman serin ve karanlık ortamda bekletin.

Eğer yağınızı başka bir kaba aktarmak istiyorsanız bozulmasını önlemek için hava geçirmez ve koyu renkli olmasına özen gösterin.

2-Aşırı Derecede Isıtmak 

Isıtıldığında zeytinyağının bozulduğuna dair farklı fikirler olsa da çoğu evde yemek pişirmek için kullanılır. Zeytinyağı için dumanlanma noktası kullanılan zeytinyağının türüne bağlı olarak 160 ila 250 santigrat derece arasında değişiklik gösterir. Bununla birlikte standart ev tipi pişirme sıcaklıkları; tavada kızartma için 120 santigrat derece, derin kızartma için 160-180 santigrat derece ve fırında pişirme için 200 santigrat derece civarındadır.

Çoğu zeytinyağı için dumanlanma yani yanma ısısı böyledir. Yağınızı yakmaktan kaçınmak için zeytinyağı ve pişirme yöntemine dikkat edin.


3-Uzun Süre Bekletmek 

Şişenin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmeli ve açtıktan sonra 2 ila 3 ay içinde zeytinyağınızı tüketmelisiniz. Düzgün bir şekilde kullanılırsa çoğu zeytinyağı şişelendiği andan itibaren yaklaşık 2 yıl dayanacaktır.

Soğuk sıkım zeytinyağı ise natürel sızma zeytinyağından farklıdır çünkü filtrelenmediği için içinde küçük zeytin parçacıkları barındırır. Bu da onun daha da çabuk bozulmasına neden olur.

4-Rengine Aldanmak 

Zeytinyağın renginin sizi kandırmasına izin vermeyin. Renk ne kadar yeşil olursa yağın kalitesi o kadar iyi olur ancak rengin aslında aroma veya lezzetin gerçek bir göstergesi olmadığı bilinmelidir.

Öyle ki profesyonel zeytinyağı tadımcıları, rengin kararlarını değiştirmesini önlemek için tat testi yaparken mavi bir bardak tercih ederler.

Zeytin çeşidine ve hasat yöntemine bağlı olarak zeytinyağının rengi açık sarıdan koyu yeşile kadar değişebilir ve tadı büyük ölçüde değişiklik gösterebilir.

5-Sadece Yemek Yapmak İçin Kullanmak 

Hem tecrübeli hem de acemi aşçılar için temel bir kiler öğesi olmasına rağmen zeytinyağıyla yemek pişirmekten daha fazlası için kullanmalısınız. Saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı zeytinyağının doğal nemlendirme özelliklerinden yararlanıp, besleyebilirsiniz.

Kuru cildinizi yenilemek veya saçınızı nemlendirmek için zeytinyağı tercih edebilirsiniz. Ayrıca paslanmaz çelik yüzeylerdeki su izlerini ve çizikleri parlatmak için yumuşak bir mikrofiber havlu ve birkaç damla zeytinyağı da kullanabilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal