Zekât, farz olmasının ardından verilir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, hicri takvime göre bir yere yazar. Mesela, 3 Recebde zengin ılmuş ise, bir sene sonra Recebin üçü gelince gene nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını öder. Ramazan ayını beklemez.
Günü gelmeden zekât vermekte de sıkıntı olmaz, çok iyi olur. Hatta gelecek birkaç senenin zekâtını önceden vermek de uygundur. Bir kimse, zekâtını yanlış hesap edip, bir altın zekât vermesi lazımken iki altın verse, fakire verdikten sonra yeniden hesap etse, bir altın vereceğini fark etse, ikinci sene vereceği zekâta bu bir altını sayar.
Zekâtı acele etmeden bir sene içinde vermek lazım diyen âlimler var ise de, acele edip, hemen vermek daha iyidir. Sebepsiz geciktirmek mekruh olur. Şafii ve Maliki’de, zekât farz olunca, hemen vermek zorunludur. Hadis-i şerifte, (Zekât vermekte acele ediniz!) dendi. (İbni Mace)
Soru: Zekât sadece Ramazan ayında mı verilir?
CEVAP
Her zenginin zekât verme ayı ve günü değişik olur. Ramazan ayını beklemez. Eğer Şevvalın 23'ünde zengin olmuşsa, gelecek senenin Şevvalin 23'ünde zekât öder. Şevval ayı gelmeden Ramazan ayında ödese de olur. Ancak Şevval ayının 23'ünde yeniden malını hesap eder. Az vermişse, üstünü verir. Çok vermişse, fazla ödediği nafile olur. Yani zekâtı günü gelmeden önce de vermek uygundur. Ancak gününde yeniden hesap etmek lazım.
Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.