Verdiği sokak röportajları ile gündeme oturan ve sosyal medyada Che’nin halası, teyzesi olarak bilinen Zehra Canan; bilinen ismiyle Zehra Ana sokakta lif satarak geçimini sağlıyor. Ekonomi hakkında söyledikleriyle çok konuşulan Zehra Ana’nın şöhreti giderek büyüyor. Özellikle sosyal medyada figür bir isim haline gelmesi, onu bir algı aracı haline getirdi. İşte detaylar…
ZEHRA ANA KİMDİR, NE OLMUŞTU?
Ekonomist teyze başlıklarıyla hakkında birçok haber yapılan Zehra Canan, 70 yaşında ve Ankara’da yaşıyor. Ankara’da geçimini patik, çorap ve lif satmaktan kazanan Zehra Ana, röportajlarında eskiden bakkal olduğu ancak işinin batması üzerine borçlandığını ve bu işe başladığını anlattı. Zehra Canan Twitter, Youtube, haber kanalları derken adeta iktidar karşıtlarının hedefi haline geldi.
Ekonomi hakkında söyledikleriyle iktidar karşıtlarının haber malzemesi haline gelen Zehra Ana hakkında her gün bir haber yapılıyor ve her gün yeni bir röportajı ortaya çıkıyor. Giderek kitlesi büyüyen ve fenomen haline gelen Zehra Canan, yeni ekonomik plan, yeni ekonomi ve maliye bakanı, sistem ve kendi ekonomik durumu hakkında açıklamalarda bulundu.
SATIŞI ENGELLENDİ İDDİALARI
Sokakta örgüden lif, çorap ve patik satan Zehra Canan’ın hızla büyümesinin ardından algı haberleri gecikmedi. Zehra Ana sosyal medyada bir figür haline geldikten sonra sokakta satış yapmasının engellendiği yönündeki haberler gündeme oturdu.
Ortaya atılan iddialar asılsız olduğu gibi olayın iktidar karşıtları tarafından yayılıp giderek büyümesi gecikmedi. Satış yapmasının engellediğine inanan ya da bu konuda algı oluşturmak isteyenler sosyal medyadan iktidara tepki göstermeye başladı.
ALGI GİDEREK BÜYÜYOR
Twitter üzerinden açılan “ZehraAnaYalnızDeğildir” başlığı ile birçok tweet atıldı. Tweetlerin neredeyse hepsinde "herkese duyurun" ifadesi yer alıyor. Asılsız haber, algı yaratılarak büyümeye devam ediyor. Zehra Ana tweetleri ile birlikte iktidar karşısında olumsuz bir tavra sebep olabilecek her haber tekrar gündeme getiriliyor.
Aynı başlıkla atılan tweetlerin bazılarında terör örgütü paylaşımları bile yer alıyor. Twitter sisteminde yer alan algı paylaşımlarının giderek büyümesi ve olayı farklı bir boyuta taşıması artık şaşırılan bir durum değil. Birçok asılsız haber sosyal medya kanallarından yayılabiliyor. Bu tarz algı haberler büyümeye devam ederse önü alınamaz yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek nitelikte. Bu durumda vatandaşların haberin aslını birinci kaynaktan öğrenmeleri daha sağlıklı olacaktır.