Ülkemizde hemen her yerde yetişebilen, Gaziantep ve Antakya yöresinin meşhur bitkilerinden olan zahter kekiğe benzerliğiyle biliniyor. Hafif buruk tadı ve keskin kokusuyla oldukça farklı lezzetleri ortaya çıkarıyor. Zahter, insan sağlığı için oldukça faydalıdır ve mide rahatsızlıklarından uyku bozukluğuna kadar birçok sağlık sorununun çözümü için özellikle mevsim geçişlerinde kullanılması, uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
ZAHTER'İN FAYDALARI
Özellikle gribal enfeksiyona karşı vücut direncimizi artıran zahterin çayını tükettiğimiz zaman oluşabilecek diş çürüklerini ve ağız kokusunu engeller.
Zahter çayının içindeki A vitamini göz sağlığımızı korur ve güçlendirir.
Solunum yolunu yumuşatan zahter, kuru öksürükleri giderir ve daha rahat nefes almamıza olanak sağlar. Zahter çayı, idrar yolu enfeksiyonunu kısa zamanda temizler. Ayrıca terlettiği için de vücudunuzdaki mikropları dışarı atmaya yardımcı olur. Vücut direncini artırır ve kanserli hücrelerin ilerlemesine engel olur.
Zahter çayını cilde sürerek siyah nokta, sivilce ve lekeleri azaltmak için kullanabilirsiniz.
Ayak tırnaklarında oluşabilecek zararlı hücrelerin temizlenmesi için de zahter çayı ile ayaklarınızı düzenli olarak yıkayabilirsiniz.
Uyku düzenini sağlayan zahter çayı, bağırsakları hareketlendirir ve metabolizmayı hızlandırır.
NASIL TÜKETİLMELİ
Taze halinden zahter salatası yapılarak tüketilebilir veya çeşitli ekmeklerin içine koyulabilir. Kurutulmuş zehteri ise demleyerek çay yapılabilir. İsterseniz kahvaltılık zahter şeklinde de tüketilebilirsiniz.