Zabıta nasıl olunur? Zabıta olmak için aranan şartlar nelerdir, başvuru nereye yapılır? Zabıta olma şartları nelerdir, nasıl zabıta olunur? 2022 Zabıta başvuru şartları ve maaşları haberimizde yer alıyor. İşte merak edilen tüm detaylar..
Zabıta nasıl olunur? 2022 Zabıta Maaşı ne kadar oldu?
Her yıl Türkiye’deki bütün il ve ilçe belediyeleri zabıta memurluğu kadrosu açıyor. Bu yüzden meslek seçimi yapan gençlerin önüne bu alternatif de çıkıyor ancak meslek ve mesleğin detayları ile ilgili kamuoyu yeterince bilgilendirilmiş değil.
Zabıta ne demek? Zabıtalık ne zaman kuruldu?
Zabıtalık kurumu, İslam kültüründen türemiştir. İslam Peygamberi Hz. Muhammed aleyhisselam, İslam devletini kurunca, sosyal hayatın düzenli bir şekilde işlemesi için zabıtanın atası olan İhtisap sistemini hayata geçirdi. İştisap kurumunda görev yapanlara da Muhtesip deniyordu. Muhtesibin adil, korkusuz ve vicdanlı olmasına dikkat edilirdi. Öneğin Hazreti Muhammed aleyhisselam, Hz. Ömer’i Medine Muhtesipliği’ne tayin etmiştir.
İhtisap ve Muhtesip nedir?
İhtisap, “hesaba çekme” anlamında olan Arapça bir kelimedir. Muhtesip ise, “hesaba çeken, sorgulayan” anlamındadır. Muhtesibin görevi çarşı pazarın sokağın düzenlenmesi, alış-verişte hilenin olmasını engellemek, sokağın temizlenmesi, yeme içme işlerini yapanları denetleyip yemeklerin belirlenen usullere göre yapılıp yapılmadığı, hijyen olup olmadığı gibi sosyal hayatı ve insanların sağlığını birebir kontrol etmektir. Bu yüzden muhtesibin çok dikkatli olması gerekiyor.
Hazreti Muhammed aleyhisselamdan sonra İhtisap sistemini kurumsal olarak ilk defa Türk devletlerinde görüyoruz. İlk Müslüman Türk devletleri Karahanlılar, Gazneliler ve Selçuklularda bu kurumu oldukça canlı ve güçlü görüyoruz. Muhtesip, çarşı ve pazarda neredeyse sultan kadar yetkin ve etkindir. Ama gücünü sultandan aldığını sürekli bilmesi gerekiyor.
Hatta Anadolu Selçuklu Devleti’nde İhtisap Kurumu o kadar önemliydi ki, Baş Muhtesip Devlet Divanı’na (bugünkü Bakanlar Kurulu) katılıyordu.
Osmanlı Döneminde Zabıtalık
İhtisap Kurumu Osmanlı’da da aynı şekilde varlığını sürdürdü.
Osmanlı döneminde de İhtisap Kurumu varlığını aynı gücü ile devam ettirildi ve İhtisap Ağalığı rütbesi ile görevini yerine getiriyordu. İhtisap Ağalığı, Yeniçeri Ocağı içerisinde bir “Ağalık” olduğu için o da II. Mahmut Döneminde kapatıldı. Ve yerine Başka bir isim ile görevine devam etti
1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması sonucu İhtisap Ağalığı da kaldırılmış ve yerine 4 Eylül 1826 tarihinde Sultan II. Mahmud Han tarafından rütbesi yükseltilerek “Bakanlık” seviyesine çıkartıldı. Ve adına da İhtisap Nezareti koydu. Yeniçeri Ocağı’ndaki Kuloğlanları kadroları tasfiye edilerek, görevleri yeni kurulan “İhtisap Neferliği”ne devredildi. Bundan dolayı 4 Eylül günü her yıl Zabıta Teşkilatı’nın kuruluş yıldönümü kutlanılır.
Daha sonra 16 Ağustos 1850’de Belediye hizmetleri kadıdan alınarak Şehremanetilik kurularak, İhtisap Nazırlığı da tasfiye edildi. Şehremanetilik, bugünkü “Belediye”nin resmi adıdır.
Cumhuriyetin kuruluşundan tam 17 yıl sonra 1930 yılında yeni belediye yasası çıkarılmış ve bu yasanın 1580 sayılı maddesi gereği Zabıta, belediye hizmetlerine yerine getirmesi gereken bir özel kuvvet olarak belirtiliyor.
1956 yılında ise Zabıtalık kurumu belediye bünyesinde özel bir müdürlüğe dönüştürüldü. 2005 yılında çıkan 5393 sayılı kanuna göre Zabıtalık bugünkü halini aldı.
Belediye Zabıtası, beldede huzur, ticari alış-verişin güven içinde ve sosyal düzenin sağlanmasından sorumlu kamu personelidir. Direk, bulunduğu şehrin Belediye Başkanı’na bağlıdır. Zabıta, belediye ve diğer kamu kurumları ile yasaların belirlediği sınırların içerisinde davranan esnaf ve şahıslara yönelik belediyenin almış olduğu kararlara ve ilgili yasalara uymayanlar hakkında ceza ve diğer idari işlemleri yapmakla yükümlüdür.
Böylesine tarihsel bir geçmişi olan bu meslekle ilgili sıkça sorulan sorulara gelelim şimdi.
Her yıl Türkiye’deki bütün il ve ilçe belediyeleri zabıta memurluğu kadrosu açıyor. Bu yüzden meslek seçimi yapan gençlerin önüne bu altenatif de çıkıyor ancak meslek ve mesleğin detayları ile ilgili kamuoyu yeterince bilgilendirilmiş değil.
Biz de haber365.com.tr olarak sizler için Zabıta memurluğu ile ilgili her yönü ile bir araştırma yaparak sonucu sizlerle paylaşıyoruz.