Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, Türk ve yabancı uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Yunanistan'ın önde gelen bilim insanlarından ve Yunanistan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı Efthymios Lekkas, İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğünün 7.5'e kadar ulaşabileceği uyarısında bulundu. Bu açıklama, bölgedeki deprem riskiyle ilgili dikkatleri bir kez daha çekti.
Kuzey Anadolu Fayı’na dikkat!
Efthymios Lekkas, İstanbul'daki deprem riskine dikkat çekerek, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın İstanbul'un güneyindeki sualtı bölgesinde yer alan ve henüz kırılmamış olan bölümünün potansiyel bir büyük depreme neden olabileceğini belirtti. Lekkas, Türk sismologların yanı sıra dünya genelindeki uzman ekiplerin de İstanbul için büyük bir deprem beklentisi içinde olduklarını vurgulayarak, "İstanbul'da büyük bir deprem beklediğimiz şu anda kesinleşmiş durumda" ifadelerini kullandı. Ayrıca, İstanbul'daki nüfus yoğunluğu ve eski yapıların büyük bir risk altında olduğunu sözlerine ekledi.
İstanbul için alarm veren Lekkas, "Nüfus birikimi ve yoğunluk nedeniyle maruz kalınan riskin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. İstanbul'daki evlerin üçte biri sismik düzenlemelerden önceki eski yapılar. Üçte biri ise sismik yönetmeliklere sahip modern yapılar" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu
Yunan bilim insanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem üzerinden kampanya yürüttüğünü ve kendi adayının İstanbul'da olası bir deprem felaketiyle daha iyi başa çıkabileceğini söylediğini belirtti. İstanbul'un 20 milyonluk büyük bir şehir olması nedeniyle nüfusun büyük bir risk altında olduğunu ifade eden bilim insanı, deprem gerçeğinin her an kendini hissettirdiğini ve İstanbul'da ilan edilen beş ilçede beş katı dönüşüme ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
İstanbul Planlama Ajansı, “Kent Gündemi Serisi”nin son raporunu yayınladı. Raporda; 6306 sayılı “kentsel dönüşüm yasası”nda geçtiğimiz Kasım ayında yapılan değişikliklerin ardından yeniden gündeme gelen rezerv alan ve riskli alan kavramları ile bu kavramların İstanbul’daki yansımalarını incelendi.
84 bin bina dönüştürüldü
Raporda, "İstanbul’da 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 70 adet riskli alan, 152 adet rezerv yapı alanı ve yaklaşık 84 bin riskli yapı ilan edilmiştir. İlan edilen riskli alanların çoğunlukla kamu mülkiyetinde bulunan, genellikle tek veya iki katlı düzensiz yapıların bulunduğu ya da rantı yüksek alanlardan oluştuğu belirtilmektedir. Son 11 yılda İstanbul’da bulunan ve 2000 yılı öncesi yapılmış 800 bin binanın yalnızca 84 bini dönüşmüştür." ifadeleri yer aldı.
7 ilçeye dikkat çekti
7 ilçenin acilen dönüşüme ihtiyacı olduğu belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:
"Öncelikli ele alınması gereken Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu’nda ilan edilenin beş katı dönüşüme ihtiyaç vardır. Sadece Tuzla ilçesinde Bakanlığın ilan ettiğinin 38 katı büyüklükte bir alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı mevcuttur."