Türkiye’nin savunma sanayisinde yaptığı Tayfun, Bayraktar TB2, Kargu, Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri, havadan havaya füzeleri taşıyan Akıncı gibi teknolojik atılımlar Yunanları oldukça korkutmuş gibi görünüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan özellikle Tayfun hakkında "ROKETSAN firmamızın AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirilen bu Tayfun'un menzili Atina'yı korkutabilir. Ancak daha önce daha büyüğünü üretmiştik" sözleri Yunan basınında geniş yankı buldu. Yunan basınından Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki atılımlarıyla ilgili çaresizlik niteliğinde manşetler geliyor. Birçok basın organı Türkiye hakkında ‘’Teknolojilerinin gerisinde kaldık’’ sözlerini sarf etti.
26 milyar euroluk yatırım
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savunma harcamalarını 26 milyar avroya çıkaracağını açıklamasıyla birlikte, Türk savunma sanayisi şimdiden taarruz ve savunma silahları, askeri donanım ve yazılımlarla 700'den fazla farklı proje üzerinde çalıştığı belirtildi.
'Tayfun büyük resme göre çok küçük bir şey' denilen haberde " Ankara şimdiden 1000 km'yi aşacak daha uzun menzilli füzeler üzerinde çalışıyor." ifadeleri yer aldı. Türkiye'de üretilen silahlar arasında muharebe sistemleri, denizaltı savunma cihazları, zırhlı araçlar, saldırı helikopterleri, karadan havaya füze sistemleri, elektronik harp cihazları, korvetler bulunduğu belirtilenler arasında.
Aynı zamanda Türk İHA'larının Ankara'ya çözüm getirirken aynı zamanda Azerbaycan ve Ukrayna'daki başaraıları ile popüler hale geldiğine de dikkat çekildi.
Dünyanın en çok ihraç edilen İHA’sı
Dünyanın en çok ihraç edilen İHA'sı olan Kargu ile birlikte TB2, Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri havadan havaya füzeleri taşıyan Akıncılara dikkat çekilen haberde denizaltı karşıtı savaş ve ötesini yapabilen insansız yüzey gemileri olduğu belirtildi. Listeye test aşamasında olan amfibi harekat helikopter gemisi Anadolu ve Ege ve Kıbrıs kıyıları gibi denizler için ideal olarak tanıtılan STM-500 mini denizaltının üretim planı da eklendi.
Türkiye planını istikrarlı bir şekilde sürdürüyor
Türkiye'nin tüm sektörlerde özerklik hedefi olan yerli imalat savaş makinesi olduğu ifade edilen haberde " Türkiye, kendisini güçlü bir savunma sanayii ve gelişmiş silahlarla bölgelerarası bir güce dönüştürme planını istikrarlı bir şekilde takip ediyor." denildi.
Teknolojilerinin gerisinde kaldık
Yunanistan gelişmeleri yakından izlediğini ancak son yıllarda devam eden satın alma ve silah programına rağmen savunma sanayii dramatik bir şekilde geride kaldığı ifade edildi.