Enflasyon ve döviz kurunda yaşanan artış sebebiyle Türkiye’de vatandaşların alım gücü her geçen zaman daha da eriyor. Protein deposu olarak bilinen yumurta da zamlardan etkilenen ürünler arasında yer aldı. TÜİK’e göre gıda ve alkolsüz içeceklerde artış bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 54,10 oldu. Türk-İş araştırmasına göre ise gıdada enflasyon son 12 ayda yüzde 130'u aştı. Fiyatı en çok artan ürünlerden birisi olan organik yumurtanın satış fiyatları 5 TL olunca marketler artık yumurtaları 30’lu koliler yerine 20’li koliler halinde satmaya başladı.
Yumurta fiyatları cep yakıyor
Yem, enerji, ambalaj, nakliye maliyetleri arttıkça geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde yüzden fazla zamlanan yumurta fiyatları son 2,5 aydır ciddi şekilde arttı. 30’lu orta boy beyaz yumurtanın toptan fiyatı 52,5 lirayken, büyük beyazlar 55 lira, ve daha büyükleri ise 60 liranın üzerinde. Marketlerde ise rakamlar daha da katlanıyor.
Bir ay öncesine kadar 30'lu yumurta 58 lirayken şu an marketlerde fiyat 73 lirayı aştı. Fiyatlardaki artış sonrası vatandaş 30’lu yumurta alamayınca marketlerin bulduğu yöntem ise şaşırttı. 30’lu paket yumurtaları küçülten marketler artık 20’li yumurta satmaya başladı.
Bir tanesi 5 TL oldu
Organik olarak üretilen bir yumurtanın tanesi 5 TL oldu. Fakat bu durum yumurtada organiklik tartışmasını da beraberinde getirdi. Yumurta toptancılar ise konu hakknda , “Üreticiler 2019 yılından bu yana krizdeydi. Ancak inorganik bir yumurta yok. Ankara’nın çevre ilçelerindeki tavuk miktarı 6,5 – 7 milyon civarında. Siz bunların hepsini doğaya salıp da gezdiremezsiniz” dedi.
Yumurta sayısı artsa da maliyetlere yetmedi
TÜİK verilerine göre tavuk yumurtası üretimi Temmuz’da yüzde 3,5, Ocak-Temmuz arasında ise yüzde 0,6 arttı. Bir önceki ay 1 milyar 528 milyon 58 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi Temmuz ayında yüzde 2,7 artarak 1 milyar 569 milyon 130 bin adet oldu. Ancak buna karşılık kesilen tavuk sayısı Temmuz’da yüzde 14,9, yılın ilk yedi ayında ise bir önceki döneme kıyasla yüzde 13,1 arttı.
arımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tarımsal girdi fiyat endeksi Temmuz'da yıllık yüzde 133,4 arttı. Aylık artış miktarı yüzde 1,31 oldu. Hayvan yemindeki fiyat artışı yıllık bazda yüzde 145 arttı. Yıllık artışın en yüksek olduğu bir başka kalem ise enerji maliyetleri oldu. Verilere göre enerji maliyetleri de yüzde 200’ü aştı.
Üreticiler, maliyetlerin artması nedeniyle tavuklarını kesmek zorunda kaldıklarını söylerken, arzın talebi karşılamadığını, fiyatların önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklediklerini dile getirdi.