4 yıllık mühendislik eğitimi alanların mezun olduktan sonra tanımlandıkları yüksek mühendislik bir unvan olarak bilinir. Dünya genelinde insanların yaşam dengesini daha iyi hale getirme görevi yapan mühendisler, sürekli yeni gelişmeler üretirler. Farklı branşlarda farklı başarılar elde eden mühendisler hemen hemen herşeye büyük kolaylıklar sağlar.
Yüksek mühendis kime denir, nasıl olunur?
Yüksek mühendis olabilmek için en az 4 yıl lisans eğitimini tamamlamak gerekiyor. Yüksek mühendis adayları ilk olarak Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girerler ve yüksek puan alarak ilgili bölüm fakültesinin yer aldığı üniversiteye kayıtlarını yaptırırlar. Mühendislik eğitimi veren fakültelerden mezuniyet belgesini alan yüksek mühendis adayı önce mühendis olmaya hak kazanır.
Yüksek mühendis adayı daha sonra yüksek lisans yapması gerekiyor. Bunun için de Yabancı Dil Sınavından ve ALES sınavından yüksek puan alması. Yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra hazırladığı tezinizi teslim eden aday, yüksek mühendislik unvanına sahip olabiliyor. Bu kapsamda yüksek mühendisler toplamda 6 yıl eğitim almış olurlar.
Yüksek mühendis hangi işleri yapar?
- Projeler oluşturur ve onları yürüterek sonuçlandırır.
- Bütçelerde planlamalar yapar.
- Toplantılara katılır ve toplantıları yönetir.
- Sahalara çıkar ve inceleme yaparak sürecin planlamasını yapar.
- Çalışanların henm ihtiyaçlarını hem de güvenlik durumlarını sağlar.
- Mühendislerin koordinesini sağlar ve görev dağılımları yapar.
- Zemin etüdü ile birlikte malzeme incelemeleri gibi süreçleri yönetir.
- Rapor hazırlar ve bu raporları yöneticilerine sunar.
Yüksek mühendis maaşları ne kadar?
Yüksek lisans eğitimini tamamlayarak yüksek mühendis olanlar kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorlarsa bulundukları alanlara göre belirli oranda zam ile birlikte iyi bir ücret alırlar.
Özel sektörde çalışmak zorunda kalan mühendisler ise şayet kurumsal bir firmada çalışıyorlarsa mevcut maaşlarının üstüne belirli oranlarda zam alırlar. Genel olarak kurumsal olmayan firmalarda görev yapan yüksek mühendisler bazen yüksek lisans yapmamış mühendisler ile aynı olabilmektedir. Bundan dolayı Türkiye’de mühendisler açısından yüksek lisans tamamlamayanlar ile aynı maaşı bile alabiliyorlar. Bu nedenle yüksek mühendislik unvanının karşılığı bazen tatmin edici tutarlarda olmayabiliyor.