Yüksek lisans nedir, nasıl yapılır? Tezli ve tezsiz yüksek lisans süreleri ve şartları

Tezli yüksek lisans nedir? Tezsiz yüksek lisans nedir? Yüksek lisans nasıl yapılmaktadır? Yüksek lisans yapmak ne kadar sürer? Başvuru koşulları nelerdir? Kimler yüksek lisans yapabilir? sorularının cevapları haberimizde..

24.05.2022-16:03 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-16:03) Yüksek lisans nedir, nasıl yapılır? Tezli ve tezsiz yüksek lisans süreleri ve şartları

Yüksek lisans; Lisans eğitim bitimi sonrasında alınan bir eğitimdir. Çoğu kişi Masterın anlamını daha farklı bir eğitim sansa da yüksek lisans eğitimiyle aynı anlamı taşımaktadır. Yüksek lisans, iki farklı şekilde okunabilir. Bunlar; tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisanstır.

Ayrıca uzaktan olan yüksek lisans programı ve 2. Öğretim yüksek lisans programı, MBA da mevcuttur .Kişi tezli yüksek lisans tercih edecekse ALES(Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı) girmiş olması ve istenilen puanı almış olmalıdır. ALES’ten ne kadar puan alacağınız, tercih edeceğiniz yüksek lisans programındaki başvuru koşullarına göre değişecektir. Tezsiz yüksek lisans yapmak isterseniz ALES’e girmenize gerek yoktur. Başvuru koşulları yerine getirildikten sonra yüksek lisans programına başlayabilirsiniz.

Tezli yüksek lisans nedir?

Programın amacı öğrencinin farklı konuları kendisine verilmiş olan bilimsel araştırmalar ile bilgilere ulaşmış olması ve ulaşmış olduğu bilgiyi değerlendirip yorumlayabilmesidir. Tezli yüksek lisans en çok akademisyen olmak isteyenlerin önem verdiği bir programdır, akademisyen olmak isteyen kişiler kesinlikle tezli olarak yüksek lisansı denemeliler.

Tezsiz yüksek lisans nedir?

Öğrencinin elde edilmiş olan bilgiler ile kendini geliştirebilmesi ve bu öğrenilen bilgileri uygulamış olarak, nasıl kullanılabileceğini öğrenebilmesi açısından tezsiz yüksek lisans önemli bir adım olacaktır. Daha çok çalışanların tercih ettiği bir programdır sebebi ise genel olarak akşam dersleri vardır. 1 dönemde 10 ders alınmış olması ve 30 kredinin tamamının tamamlanması gerekmektedir. Bununla birlikte dönem içinde ise proje dersi vardır. Proje dersinde kredi etkisi yoktur, değerlendirilmesi ise; başarılı veya başarısız olarak sonuçlanmaktadır. Proje dönem sonuna kadar tamamlanır, sunulur ve bir rapor halinde getirilmesi gerekir.

Yüksek lisans başvurusu yapmak için şartlar nedir?

Lisans diploması, Ales sonucu (Tezli yüksek lisans için). transkript, CV, fotoğraf, yeterli derecede yabancı dil, referans mektubu, nüfus cüzdanının fotokopisi, askerlik durumunu belirten belge

Yüksek lisans neden yapılır?

Lisans bölümünüzden memnun değilseniz alan değişikliği için yüksek lisans yapabilmektesiniz,

Yönetici, müfettiş olmak isteyenler için yüksek lisans yapabilir

Uzmanlaşmak isteyenler yüksek lisans yapabilir,

Mühendisseniz unvanı güçlendirmek için yüksek lisans yapabilirsiniz,

Akademisyen olmak isteyenler yüksek lisans yapabilir.

Yüksek lisans ne kadar sürer?

Seçmiş olduğunuz yüksek lisans türü ile eğitim süresi değişiklik gösterir. Tezli yüksek lisans seçimi yaparsanız bu eğitim 2 yıl toplam 4 dönem sürecektir. 2 yıl boyunca; 2 dönem ders eğitimi alırsınız ve geriye kalan 2 dönemde ise tez yazarsınız. Başarısız olursanız 1 sene yani 2 dönem kadar yüksek lisans uzatma ihtimaliniz olmaktadır. Daha fazla uzatırsanız kurum ile ilişkiniz kesilir.

Tezsiz yapılan yüksek lisans 1 sene yani 2 dönemdir. 2 dönemde ders verilir. 2 dönem ders aldıktan sonra proje yazma kısmı başlamaktadır. Tezsiz yüksek lisans yapan kişinin 1 dönem okulu uzatma şansı olur.yüksek lisans

Yüksek lisans nasıl yapılır?

İnternet üzerinden ya da direkt kurum ile koşulları yerine getirmiş olan aday, kendisi için başvuru yapar.

Başvuru değerlendirilmeye alınır ve kuruma başvurmuş olan en yüksek puanı olan kişilerden oluşturulan sıralana ile adaylar mülakata çağırılır.

Mülakatta alınan puan öğrencinin kendi puanı üstüne eklenir.

Değerlendirilme yapılır ve sonrasında asiller ve yedek adaylar açıklanır.

Kayıt dönemi ve sonrasında hızlı bir şekilde dersler başlar.

Ders dönemi bittikten sonra öğrenci için tez danışmanı atanır ve tez konusu seçilir.

Ders dönemi sonrası tez dönemi başlar ve tez yazılmaya başlanır. Bu dönem içinde üniversiteye sadece danışmanla görüşmek için uğramak yeterli olur.

Tez bittikten sonra jüriye sunulur.

Tez oylanır ve jüri başarılı olup olmadığına kadar verir.

Başarılı olan öğrenci yüksek lisansı tamamlamış olur, başarısız olan öğrenci içinse düzenleme yapması için süre verilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal