YKS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

18 – 19 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. 81 ilden milyonlarca kişinin katılım göstereceği YKS’de kaç yanlışın 1 doğruyu götürdüğü merak ediliyor. Adaylar sınav için araştırmalarını yapmaya başladı. Pek, 2022 YKS’de kaç yanlış 1 doğruyu götürüyor? İşte yanıtı…

17.06.2022-21:51 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-21:51) YKS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

Üniversiteye girmek isteyen adaylar 18- 19 Haziran tarihlerinde girecekleri YKS oturumları için geri sayım yapıyor. Milyonlarca öğrencinin katılacağı sınavlar için araştırmalar da yapılıyor. İnternette en çok yanıt arayan sorulardan biri de, YKS’de kaç yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sorusu oldu. Adaylar netlerini ve puanlarını hesaplamak için şimdiden bütün detayları öğrenmek istiyor. 

YKS’de kaç yanlış 1 doğruyu götürüyor?

Adayların puanları hesaplanırken her testte verdikleri doğru ve yanlış cevaplar belirlenir. Doğru cevaplardan yanlış cevapların dörtte biri çıkarılır ve adayın her testten aldığı puan bu şekilde hesaplanır. Sınavda adayların puanları hesaplanırken her testin puanı ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Her test için birer standart puan hesaplaması yapılır. Standart puanlar hesaplanırken; adayın ilgili testteki doğru ve yanlış cevapları belirlenir. Doğru cevaplardan yanlış cevapların dörtte biri çıkarılır ve testin puanı hesaplanır. Lise son sınıf öğrencilerinin ilgili testten aldıkları ham puanlar belirlenir ve o testin ortalaması ve standart sapması bulunur. Bu yöntem ile adayların ortalaması 50 ve standart sapması da 10 olan standart puanları hesaplanır. 

YKS'de kaç yanlış bir doğruyu götürür

Sınavda iptal edilecek bir soru olduğunda, o sorular değerlendirme dışı bırakılır ve puan hesaplaması kalan sorularla yapılır. ÖSYM bir sorunun cevabının değişmesine karar verirse, güncel cevap anahtarına göre puan hesaplaması yapılmaktadır. 

A-TYT puanı hesaplanırken adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 ya da daha fazla ham puan alması gerekir. Bu şartları sağlayan adaylar için A-TYT hesaplaması yapılabilmektedir.

A-TYT puanları en az 100, en fazla 500 olmak üzere kendi içinde puanlara dönüştürülür ve TYT puanını oluşturur.

AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ile adayların ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanları hesaplanır. Ağırlıklı puanların hesaplanması için adayların belirtilen testlerin birinden en az 0,5 ya da daha fazla ham puan alması gerekir. Sadece bu şartları sağlayan adayların ağırlıklı puanları hesaplanır. TYT puanı olmayan adayların, AYT ya da YDT’ye girmiş olsalar bile SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmaz.

YKS’de kaç yanlış 1 doğruyu götürüyor?

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanları kendi içlerinde en az 100, en fazla 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanır. 

Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi görmeyen veya farklı müfredatla ders alan öğrenciler, TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulur. İmam Hatip Okulu öğrencileri ve mezunları bu uygulamaya dahil değildir. Bu öğrenciler Felsefe alanında bulunan 5 soruyu cevaplayacaktır. Buna göre, TYT Sosyal Bilimler Testinde toplamda 25 soru vardır. Bütün adaylar, ilk 15 sorunun hepsinden sorumludur.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal