Bugün gerçekleştirilecek olan YKS sınavı için hesaplamaların nasıl yapıldığı konusu merak edilmektedir. 18-19 Haziran tarihlerinde yapılacak olan sınavlara 3 milyon aday başvuru yaptı. Üniversite hayali kuran adaylar istedikleri bölümler için sınavda ter dökecekler. ÖSYM tarafından henüz sınav cevapları açıklanmadı. Puan hesaplamaları hakkında bilgi almak isteyen kişiler araştırmalarına devam ediyor. İşte 2022 YKS puan hesaplaması…
YKS puan hesaplama nasıl yapılır?
TYT puanları için Tablo 1C'deki puanlamalara göre hesaplama yapılacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adaylar Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
A-TYT puanı için en küçüğü 100 olan ve en yükseği 500 olan bir puan türüne dönüşecektir. Buna göre adaylar Temel Matematik ve Türkçe testlerinden5 ham puana sahip olmalıdır. Diğer testlerden ise 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı alması gerekmektedir.
AYT ve YDT'de hesaplanan puanlar Tablo 1E'deki puanlamalara (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) göre belirlenecektir. Puan hesaplamasının yapılabilmesi için adayların testlerden her birinden en az0,5 veya daha fazla ham puan alması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan adayların sınavları değerlendirilmeye alınacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.
A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanları için her biri ayrı ayrı olarak en küçüğü 100, en büyüğü 500 ola puanlar ile adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanları belirlenecektir. Sınavda SAY, SÖZ, EA, DİL puan türlerine göre adayların her testte yer alan soru sayından %20 oranında soru cevaplayarak 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaldır.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.
Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alma zorunluluğu olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf olacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır.
Sosyal bilgiler testinde adaylar toplam 25 soru çözecektir. Cevap anahtarında adaylara 25 soruluk bir alan bırakılmıştır. Adaylar ilk 15 sorunun tamamından sorumludur.
YKS baraj puanı kaç?
YKS sınavında 2022 yılında adayların üniversiteye girebilmeleri için belirlenen baraj puanı 150 kaldırıldı . İlk sınav olan TYT sınavına katılan adaylar üniversitelerin meslek yüksekokullarını tercih edebileceklerdir. AYT ve YDT sınavları için adaylarında istenen 180 barajı da kaldırıldı. Adaylar aldıkları puanlar ile üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşebilecekler.
YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?
YKS sınavı toplam üç oturumda yapılacaktır. 18 Haziran Cumartesi yani bugün adaylar TYT sınavına girecekler 19 Haziran Pazar günü de AYT ve YDT oturumlarına katılacaklar. Adaylar sonuçların ne zaman açıklanacağını merak etmektedir. Sınav sonuçları 20 Temmuz 2022 tarihinde açıklanacaktır.