İşyerinde işe alınmanın başladığı günden itibaren, deneme süreci de içinde olmakla birlikte en az bir yıl süresince çalışmış olan elemanlara ücretli izin verilir. Bu en az bir senelik sürenin başlangıç zamanı ise sözleşmenin yapıldığı gün değil, ilgili maddede açık bir şekilde belirtildiği sürece elemanın, işe başladığı günden itibaren başlar.
YILLIK İZİN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
4857 sayılı İş Kanunu, senelik izin gün sayılarını iki parametre kullanarak belirlemiştir. Bunlardan ilki çalışanın yaşı diğeri ise çalışanın mevcut iş yerindeki kıdemi yani başka bir deyişle çalışma süresidir.
Yaş parametresi ile belirli bir yaşın altında veya üstünde kalan çalışanlar gözetilmiş; kıdem parametresi ile de çalışanın o işyerinde izin süresi, kıdemi doğru orantılı olacak şekilde artırılmıştır. Kanunun 53. maddesinde; çalışanın yaşı ve kıdemi ile hak elde edebileceği yıllık izin gün sayıları şu şekilde:
1. Kıdemi 1-6 yıl (5. yıl dahil 6. yıl hariç) arasında olan çalışanlara, 14 günden,
2. Kıdemi 6-15 yıl (6.yıl dahil 15. yıl hariç) arasında olanlara, 20 günden ve
3. Kıdemi 15 yıl (15. yıl dahil) ve daha fazla olanlara ise 26 günden az senelik ücretli izin verilemez.
Ancak 18 yaşından küçüklere (18. yaş dahil) ve 50 yaşından büyüklere (50. yaş dahil) 20 işgününden az yıllık ücretli izin verilemez. Bu süreler yasanın belirlediği taban sürelerdir ve bireysel iş sözleşmeleri ya da toplu iş sözleşmeleri ile bu süreler arttırılabilir.
YILLIK İZİNLER NE ZAMAN HAK EDİLİR?
Mevsimlik ve kampanya işleri gibi süreksiz işlerde çalışma hayatına devam edenler için yıllık ücretli izin hakkı bulunmamaktadır. Bu işler dışında kalan bütün işlerde ise 1 senelik bekleme süresi (kıdem) dolmasının ardından bu hakkı elde edebilmektedirler.
Kıdem hesaplaması yapılırken merak edilen konulardan birisi de deneme sürecinin çalışma sürecine dahil edilir mi? sorusudur. Bu konu ile ilgili yapılan açıklamalara göre deneme süreci de işe başlama tarihi olarak alındığı ve çalışma süresine dahil edildiği yönündedir.
YILLIK İZİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ
En az 1 yıl doldurulmasının sonrasında yıllık izin formu doldurabilirsiniz. Yıllık izin formunda belirtilen süresince kaç gün izin istediğinizi belirleyerek izin talebinde bulunulabilir. Yıllık izin başvurusunu en az 1 ay önceden yapması gerekmektedir. Yıllık izin dilekçe örneği talebinde kullanılabilecek dilekçe örneği şu şekildedir: