Dünya kuru kayısı üretiminin % 85'inin yapıldığı Malatya'dan senenin ilk çeyreğinde 25 bin 934 tonluk dış satım karşılığında 68 milyon 924 bin dolar kazanç sağlandı.
Malatya Ticaret Borsasından edinilen bilgilere göre, dünya kuru kayısı üretiminin % 85'inin yapıldığı şehirde dış satım hız kazandı.
Türkiye'de "Antep baklavası" ile "Aydın inciri"nden sonra Avrupa Birliğinden coğrafi işaret alan üçüncü ürün olan Malatya kayısısından 2020 senesinin ilk çeyreğinde 25 bin 934 tonluk ihracat yaparak, karşılığında 68 milyon 924 bin dolar kazanç sağlandı.
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, açıklamasında, dünya genelinde etkili olan coronavirüs pandemisine rağmen senenin ilk çeyreğindeki kuru kayısı dış satım rakamlarının sevindirici olduğunu dile getirdi.
2019 senesinin aynı döneminde 25 bin 677 ton dış satıma karşılık 63 milyon 909 bin dolar kazanç sağlandığını anımsatan Özcan, ihracattaki artışın mühim olduğunu belirtti.
Özcan, dış satımdaki artışın üreticileri sevindirdiğini belirterek, şu ifadelerle devam etti:
"Rakamları geçen yılın ilk üç ayı ile karşılaştırdığımızda yaklaşık 5 milyon dolarılık bir fark söz konusu. Özellikle ABD, Cezayir, Brezilya ve Avustralya gibi ülkelerde ciddi anlamda ihracatta artış var. Kuru kayısı tüketiminde ciddi anlamda artış görüyoruz. Kuru kayısının antioksidan ile A vitaminin yüksek olması, bağışıklı sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırma açısından kuru meyve grubunda şu an en önemli ürün olduğunu tüketimde de görüyoruz."
Ramazan Özcan, Malatya kayısısının dünyadaki prestijini ve stratejik yerini muhafaza ettiğine işaret ederek, ifadelerine şu sözlerle devam etti:
"Önümüzdeki aylarda ihracatta artış bekliyoruz. Mart ayı sonu itibarıyla ihracatımız arttı, nisan ayında daha da artmasını bekliyoruz. Şu an ihracatçılarımıza gelen yoğun bir kuru kayısı talebi var. Burada karşılaştığımız en önemli problem üretim kapasitesini koruyacak, insan iş gücü ihtiyacımız. Fabrikalarımızda yeteri kadar insan ihtiyacı iş gücünü ihtiyacını karşılarsak, ihracatımız nisan ayında patlama noktasına gelecek çünkü çok yoğun talep var. "
Coronavirüs pandemisine rağmen kuru kayısı dış satımının bu senenin sonunda çok daha iyi noktalara geleceğini söyleyen Özcan, şu açıklamarda bulundu:
"Ülkede üretimin devam etmesini ve tarımsal üretimde süreklilik sağlanmasını önemsiyoruz. Tüketim olduğu için üretim kanadı olarak insanların tüketeceği her ürünü sağlıklı şekilde onlara ulaştırmamız lazım. Hem tedbirlerimizi alacağız hem de üretimin hızlı şekilde devam etmesini isteyeceğiz. Üreticilerimiz asla karamsarlığa kapılmamalı, üretimimiz devam edecek. Kuru kayısı ihracatımız hızlı şekilde devam ediyor. Bütün olumsuzluklara, sıkıntılara, pandemiye rağmen kuru kayısı ihracatı 2020 yılı sonunda çok daha iyi noktalara gelecek. Hasat dönemi yaklaşıyor, çok daha iyi kaliteli üretimle kuru kayısı ihracatımızı bir çıta daha yükselteceğiz."