05.03.2021-11:24 (Son Güncelleme:05.03.2021-11:24)


1

Salgın sürecinin başından bu yana mart ayı, 2. yeni normalleşme sürecinin başladığı ay olacak. Fakat Sağlık Bakanı Koca, artık yüksek veya çok yüksek tehlikeli şehirler için başka önlemler alınacağını açıkladı. Kurallara uyulan şehirlerde de hayat normalde dönecek. Şehirlerin 2 haftalık süre ile vaka artışları denetleenek. Vaka sayısını azaltan şehirler açılma ile ödüllendirilecek, öteki şehirler de yasaklarla gündem olacak.



2

Bu sebeple esas görev vatandaşın üzerine düşüyor. Görevliler de vatandaştan destek olmayı bekliyor. Kırklareli Valiliği vatandaşlara, kuralları ihlal eden kişileri ihbar etmeleri çağrısı yaptı, ‘Dinamik Denetim Süreci´nde kuralları ihlal eden kişilerin ihbar edilmesini talep etti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, “HES (Hayat Eve Sığar) uygulaması üzerinden ‘ihbarda bulun’ özelliği ile kural ihlallerini bildirin, salgının kontrol altına alınmasına destek olun” ifadeleri kullanıldı. Peki HES ihbari nedir? “Hayat Eve Sığar” uygulamasında “ihbar” kısmıyla işletmeler veya toplu falaiyetlerde maske, mesafe veya hijyen kurallarına riayet edilmemesi halinde, görevlilere bildirim yapapılabiliyor.



3

NASIL İHBAR EDİLİR?

NASIL İHBAR EDİLİR?

Hayat Eve Sığar uygulamasına girin, konumunuzu açarak ''ihbarda bulun'' butonuna basın. İhbar ile ihlal çeşidi açılan sekmeden seçin, alandan fotoğraf çekmek isterseniz düğmeye basın. Ardından alandan çektiğiniz ya da galeriden seçtiğiniz resmi ekleyin. Fotoğrafı ekledikten sonra ''gönder'' butonuna basın, ihbarınızın alındığına ilişkin mesaj yollayacaksınız Kovid-19 ihlal bildirimi, en yakın yerde olan kontrol ekibine, aynı filyasyon sistemindeki gibi mobil bir şekikde bildirilerek, anında değerlendiriliyor. Ana menüdeki “İhbarda Bulun” menüsünden başlık ya da işletme adı belirtilerek, ihlalin belirtilmesi ve açık adres belirtiliyor ya da konum paylaşımı yapabiliyor. Hem de ihbara ilişkin görüntüler uygulamadan eklenebiliyor. Bu ihbar gelince emniyet güçleri direkt harekete geçiyor ve ihlal yaptığı iddia edilen yer veya kişileri yerinde denetliyor. Böylelikle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği koronavirüse karşı mücadele daha sıkı bir şekilde yürütülmüş oluyor. Aynı zamanda öteki birimler de, kovid-19 tedbirleriyle alakalı rutin denetimlerine devam ediyor.



4

Konuyla alakalı Hürriyet’e bilgi veren Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, pandemi boyutu bakımından bakıldığında gevşeme hususunda dikkat edilmesi olunması gerektiğini ifade ederek şu açıklamada bulundu: “Vatandaş artık bir anlamda bu ödüllendirmenin karşılığını, tedbirleri daha ciddiye alarak, vermek zorunda. Salgında yeniden yükselişleri engellemek, ağırlıklı olarak artık vatandaşa düşüyor. Vaka artışlarının nedeni mutant bile olsa klasik bireysel tedbirler yine geçerliliğini koruyor.



5

İkinci bir tedbir de ‘dinamik denetim modeli.’ Bu modelle bireyler tedbirleri daha katı uygulayarak, tekrar kapanmaların önüne geçebilir. Aşı, ağır hastalığı ve ölümü engelliyor. Aşının bu etkisinin yaygınlaşması için çok daha fazla sayıda kişinin aşılanması gerekiyor. En azından ikinci dozu yapmış kişinin 5-6 milyonu geçmiş olması gerekiyor. Yani mayıs sonuna kadar daha da dikkatli olmalıyız. Rehavete kapılmayalım. Kurallara uymayan kişi ve işletmeleri mutlaka HES uygulaması içindeki ihbar bölümüne bildirelim. Böylece dinamik denetlemeye katkıda bulunmuş oluruz. Vatandaş devletin verdiği imkana sahip çıkmalı. Aksi halde iki haftada bir tablo değişebilir vaka sayıları artabilir.”



6

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), yurt genelinde aşamalı normalleşme sürecine geçilmesinin koronavirüs salgının sona gelindiği gibi düşünülmemesi gerektiğine işaret etti. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, ayrı illerde farklı uygulamalar yapılmasının doğru olduğunu fakat salgın ile mücadelede aynı önlemlere devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, risk derecesine göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkleriyle sınıflandırılan bütün şehirler en düşük risk grubu olarak kabul edilen mavi renge dönüşse dahi, “maske, mesafe, hijyen ve aşı” uygulamalarından taviz verilemeyeceğini anımsattı.



7

Yılmaz, “Pandemi bitmiş değil. Mutant virüsten söz ediliyor. Risk bölgelerine göre yeni normalleşme adımları belirlenip, yeni normalleşme süreci başlamış olsa da; ülkemizde günlük vaka sayısının yaklaşık 12 bin gibi yüksek bir seviyede olduğu ve mutant virüslerın hızla yayıldığı, bunların bulaşma potansiyelinin daha fazla olduğu biliniyor. Ancak sosyal yaşantımızda kontrollü olmak, maske, sosyal mesafe ve temizlik önlemlerine her zamankinden daha fazla dikkat ederek bölgemizde olgu sayısını artırmamak da bizlerin elinde” diye konuştu.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR