Yeşil pasaport kimlere verilir? Yeşil pasaport alma hakları nelerdir? Yeşil pasaport avantajları

Bordo pasaporta göre daha çok gezme imkanı sunan yeşil pasaportun kimlere verildiği merak edilmektedir. Sadece kamu görevlilerine verildiği düşünülen yeşil pasaportun sadece yüzde 4’lük bir kısmını kamu görevlileri oluşturur. Yeşil pasaport hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaştık.

24.06.2022-17:59 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-17:59) Yeşil pasaport kimlere verilir? Yeşil pasaport alma hakları nelerdir? Yeşil pasaport avantajları

Dünya üzerinde bulunan 195 ülkeden 160 tanesini yeşil pasaport ile kolaylıkla gidebilirsiniz. Böyle bir pasaporta kim sahip olmak istemez ki? Diğer pasaportlarla kıyasladığımızda bordo pasaport ile 102 ülkeye gidilebilirken, Amerikan pasaportu ile 174 ülkeye gidebilirsiniz. Bununla birlikte Rus pasaportu sahipleri 105 ülkeye seyahat edebilirken,İsrail pasaportunu kabul eden 147 ülke bulunmaktadır. Buna göre yeşil pasaportu kimlerin alabileceği merak ediliyor.

Yeşil pasaportu kimler alabilir?

Yeşil pasaport kamuda çalışan bazı kişilere ve eski bürokratlara verilmektedir.Buna göre;

-1., 2. ve 3. derece kadroda yer alan ya da sözleşmeli devlet memurlarına,

Yeşil pasaport almak isteyen devlet memurları öncelikle belli bir kademeye ulaşması gerekir. Buna göre memurlar için belli bir derece sınıflandırılması vardır. Bu sınıflandırmaya göre en yüksek derece 1 olurken en düşük derece ise 13’tür. Fakat mesleğe başlayan her memur 13 dereceden başlamaz. Askerlik durumları, üniversitede okudukları süre vb. faktörler bu derecelere etkileyebilir. Lisans mezunu olan bir kişi mesleğe 9. derece 1 kademe olarak başlamaktadır. Bir sene sonra bu kişiler bir kıdem ilerleyerek 9 derece 2 kademe olarak geçmektedir. Bu da 9/2 olarak ifade edilir. 1. 2. ve 3. derecede bulunan memurlar yeşil pasaport alabilir.

-TBMM eski üyelerine,

Milletvekilliği sürecini tamamlamış olan kişilere yeşil pasaport verilir. Bu kişiler görevleri boyunca siyah pasaport kullanmaktadır.

-Eski bakanlar,

Eski bakanlar da göre süreçleri boyunca siyah pasaport kullanmaktadır. Ancak görevlerini tamamladıklarında bakanlara yeşil pasaport verilir.

-1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine,

Bu madde devlette kadrolu olarak çalışmayan, yani sözleşmeli personelleri kapsamaktadır. Bu personeller içinde 1. 2. ve 3. Kademede yer alan kişiler yeşil pasaport almaya hak kazanır.

Yeşil Pasaport Kimlere verilir

-Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına,

Yukarıda belirtildiği gibi emekli olduktan sonra yeşil pasaport verilen memurlara kurum tarafından görevden alınması durumunda da yeşil pasaport hakkı tanınır.

-Görevleri süresince olmak kaydıyla büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına,

Belediye Başkanı olarak çalışan kişilere de görev yaptıkları süre boyunca yeşil pasaport verilir.

-1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanlarına,

Belediye başkanlarının görevlerinin bitmesi durumunda pasaportları bordo pasaporta dönmektedir.Ancak 1. derecede kadroda iken emekliliğe ayrılan belediye başkanlarının yeşil pasaport hakkı korunmak.

-Devlet sporcusu ünvanını taşıyan atletlere,

Milli sporcu olarak ülkeye başarı getiren her sporcunun hangi alanda olduğuna bakılmaksızın yeşil pasaport verilir. Ayrıca milli sporcu olarak geçen kişilere aylık da bağlanmaktadır.

-Eskiden devlet bankaları olup, sonradan özelleştirilen Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından şu kişilere;

Özelleştirmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,

Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar,

Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak, Kamu görevlisi olanlar,

4603 Sayılı İş Kanununa tabi olanlar.

- Kadro Karşılığı olmadan çalışan ve kesenekleri 1. 2. ve 3. derece üzerinden Emekli Sandığına yatırılan çalışanların ve emekli sözleşmesi bulunan devlet memurlarına verilmektedir.

Ayrıca ihracat ile uğraşan iş adamlarına da yeşil pasaport verilebilir. Buna göre Bakanlar Kurulu tarafından 22.03.2017 tarihinde çıkarılmış olan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” yasasına göre son 3 yıllık ortalama ihracatının 1 milyon dolar üzerinde olması durumunda yeşil pasaport alma hakları bulunur.

NOT: Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1,

10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2,

25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3,

50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4,

100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.

-Yasa gereğince belirlenen suçlardan herhangi biri için hüküm giymemiş olan kişilere,

Anayasada yer alan zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarında birini işlememiş olan kişilere yeşil pasaport hakkı tanınır.

-Diğer suçlardan hüküm giyenler, Bakanlar Kurulu’nun belirlediği miktarı tutturuyorsa yeşil pasaport alabilecek.

 Hususi damgalı Pasaport almak isteyen kişiler Ekonomi Bakanlığı’nın Talep Formu’nu doldurduktan sonra İhracatçı Birliği’ne gitmelidir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır

Aile sebebiyle yeşil pasaport kimlere verilir?

Ailede yeşil pasaport sahibi bir kişi olması durumunda diğer üyelere de yeşil pasaport verilebilir. Bu durumda yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişiler şu şekildedir:

Eşiniz,

18 yaş altı çocuklarınız,

25 yaşın altındaki, hak sahibi ebeveyn ile ikamet eden, evli olmayan, sigortalı iş sahibi olmayan (öğrenim nedeniyle yapılan kısa süreli stajlarda sigortalı olmak sayılmıyor) ve öğrenimine devam eden (öğrenci olduklarını belgelemek suretiyle) çocuklarınız veya,

Yaşı kaç olursa olsun, zihinsel, ruhsal ya da bedensel engelli çocuklarını eğer sizinle ikamet ediyor, bekar ve işsiz ise sizin yeşil pasaport hakkınızdan yararlanabilir. Fakat bunun için tam teşekküllü bir devlet hastanesinden engelli raporunun alınması gerekir.

Eşler için gereken şartlar nelerdir?

Eşlerden birinde yeşil pasaport bulunması durumunda diğer kişinin hiç pasaportu olmasa bile yeşil pasaport çıkarabilir.

Çocuklar için gereken şartlar nelerdir?

Hayatına devam eden çocuklar 25 yaşına kadar yeşil pasaport kullanabilirler.Ancak öğrenim hayatları sonlandığında bu durumu bildirmeleri ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmeleri gerekir. Ayrıca kız çocuklarının 25 yaşında evlenmesi durumunda yeşil pasaport hakları da sona ermektedir.

Yeşil pasaport almaya hak sahibi olan bir ebeveyni olan çocukların ebeveynlerinden hiçbirinin pasaportu olmasa bile kendilerine yeşil pasaport çıkartabilirler.

Anne ya da babasından dolayı yeşil pasaportu bulunan çocukların SGK kapsamında çalışmaya başladıklarında bu pasaportları iade etmesi gerekir.

Ailesinden dolayı yeşil pasaportu bulunan çocukların yeşil pasaport süresinin bitmesi durumunda bulunduğu şehirdeki Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak başvuruda bulunabilir.

Vefat eden ebeveyninden dolayı emekli aylığı alan bir çocuğun yeşil pasaport kullanmasına engel olacak bir durum yoktur.

Yeşil pasaport ne kadar süreliğine verilir?

Yeşil pasaport alacak bir kişi bulunduğu kurumdaki amirinin başvuruda belirttiği süre doğrultusunda yeşil pasaport almaktadır. Buna göre başvurularda en az 6 ay en fazla 5 yıl olmak üzere başvuru yapılabilir. 2022 yılı öncesinde en fazla 5 yıl geçerlilik süresi olan yeşil pasaport 2022 yılı ile beraber uygulanan e-pasaport sistemine göre geçerlilik süresi 10 yıla yükseltildi.

Yeşil Pasaport Avantajları Nelerdir

Yeşil pasaportun avantajları nelerdir?

Yeşil pasaport alacak olan bir kişi için avantajlar şu şekildedir:

1-) Pasaport harcından muaf tutulursunuz. Bordo pasaportlara defter bedeli ve pasaport harcı olarak iki farklı ücret ödenir. Ancak yeşil pasaport çıkaracak bir kişi kişi 2022 yılında sadece 225 TL defter bedeli öder.

2-) Bazı ülkelere vizesiz giriş yapılabilir.Bordo pasaport sahibi bir kişinin vizesiz girebileceği sadece 102 ülke varken yeşil pasaport ile 160 ülkeye seyahat edebilirsiniz. Bordo pasaport ile vizesiz gidilemeyen Schengen ülkelerine yeşil pasaport ile vizesiz gidilebilir.

Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelere vize almadan gidebilme hakkınız vardır ancak pasaportunuzun en az 3 ay geçerlilik süresi olması gerekir.

Yeşil pasaport vize başvurusu nasıl yapılır?

Yeşil pasaport sahibi olan bir kişinin vize başvurusu için en az 3 aylık pasaport geçerliliğinin bulunması gerekir. Bu durum bazı ülkeler için 6 aydır. 1 Ocak 2022’de bir ülkeye giriş yapacak olan yeşil pasaport sahibinin en az Nisan ayına kadar pasaport süresinin bulunması gerekir.

Öğretmenler ne zaman yeşil pasaport alır?

Devlet kadrosunda çalışan bazı öğretmenlerin belirli bir kademeye ulaşması durumunda yeşil pasaport alma hakkı bulunur.

Memurlar için geçerli olan derece ve kademe sistemi öğretmenlik için de geçerlidir. Yeşil pasaport alabilecek öğretmenlerin 1. 2. ya da 3 derecede yer alması gerekir.

Öğretmenlerde göreve başladıklarında 9 derecede yer almaktadır. Öğretmenler yükseldikçe dereceleri düşmektedir.

Olumlu sicili olan öğretmenlerin her yıl kademesi 1 derece yükselir.Kademeleri 3 olduktan sonraki yıl 4 olmaz.Yani rütbeleri yükselmiş olur. Buna göre 9/3 kademeye sahip olan bir öğretmen bir sonraki sene 8/1 derecesine yükselir. Çalışma hayatına başlamadan önce okudukları hazırlık sınıfı ve üst üste aldıkları olumlu sicillerle kademeleri yükselir. Alınan disiplin cezaları da kademe ilerlemesine etkilemektedir.

Öğretmenlerin dereceleri içi her bir derecede 3 yıl çalışmaları gerekir. Buna göre bir öğretmenin 3. dereceye kadar yükselmesi için 15 yıl çalışmış olması gerekir. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal