Gölge yerde yetiştirilen çay ağacı yapraklarının kurutulup toz halini almasıyla elde edilen matcha çayı, bir yeşil çay türüdür. Genellikle Gyokuro cinsi çay ağaçlarından elde edilir. ‘Matcha’ kelimesinin anlamı ise, ‘ufalanmış çay’dır.
MATCHA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
- İçerdiği yüksek oranda antioksidan sayesinde metabolizmayı hızlandırır, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, matcha çayının yeşil çaya oranla çok daha fazla antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur.
- Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı giderir.
- A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir.
- Cildi yeniler, canlandırır.
- Yeşil çaydan 5 kat daha fazla L-theanine içeren matcha, konsantrasyonu arttırmada da oldukça etkilidir.
- Yağ yakmaya yardımcı olarak kilo verme sürecini kolaylaştırır.
- Kolesterolü düşürür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
NASIL DEMLENİR?
Çay olarak özel bir yöntemle demlenip içilen matcha, aynı zamanda sütlü çay karışımlarında, milk shake ve smoothie gibi içeceklerde; kek,kurabiye ve çeşitli tatlı tariflerinde de kullanılabilmektedir.
Bir fincan matcha çayı demlemek için gerekli malzemeler:
- Kaynatılıp dinlendirilmiş bir fincan su
- Bir çay kaşığı dolusu matcha tozu
Geleneksel yöntemle matcha çayı hazırlamak için, seramik bir kase ve Japonların çay seremonilerinde kullandığı bambu malzemeden yapılmış bir karıştırıcı olan chasen kullanılır. Kabın içerisine koyulan tozun üzerine kaynatılıp dinlendirilmiş su ilave edilir ve chasen ile iyice karıştırıldıktan sonra fincana alınır. Eğer seramik kabınız ve chasen’iniz yoksa, büyükçe bir cam kasede de karışımı çırparak hazırlayabilirsiniz. Ağzı kapalı termos gibi bir kabın içinde çalkalamak da benzer bir etkiyi sağlayabilir. Hazırlanan matcha çayı, soğutmadan içilmelidir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.