ABD’li araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, yeşil çayda bulunan bir maddenin yeni tip koronavirüsün insan hücrelerine tutunmasını engelleyerek şiddetli Kovid-19 hastalığını önlenebileceğini iddia ettiler.
ABD'li araştırmacılar, 'epigallocatechin gallate' adı verilen maddenin virüsün İngiltere (B.1.17), Güney Afrika (B.1.351) ve California (B.1.429) da olmak üzere endişe verici mutasyonların viral enfeksiyonlarına karşı da etkili olabileceğini açıkladı. Bu kapsamda, yeşil çayın koronavirüse karşı ucuz ve güvenli bir önleyici bir yöntem olarak kullanılabileceği söylendi. ABD’li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, yeşil çayın içinde bulunan epigallocatechin gallate (EGCG), yeni tip koronavirüsün hücrelere tutunmasını engellenebilir.
KİLİT İŞLEVİ GÖRÜYOR
Araştırmacılar, Asya’da uzun yıllardır tüketilen yeşil çayın şiddetli Kovid-19 semptomları geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek anti-enflamatuar ve anti-oksidatif özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Yeşil çayın içerisinde yer alan epigallocatechin gallate (EGCG) adlı maddenin corona virüse neden olan SARS-CoV-2’nin başak proteininin angiotensin Dönüştürücü Enzim 2 (ACE2) reseptörlerine tutunmasını engellediği açıklandı.Bilim insanları ACE2 reseptörlerinin, koronavirüse hücre kapısını açan 'kilit' işlevi gördüğünü aktardı. Akciğerler, arterler, kalp, böbrekler ve mukoza ve bağırsaklardaki hücrelerin dış yüzeyine (hücre zarına) bağlı bir enzim olan ACE2 kan basıncının düşmesinde rol oynuyor, fakat bu hücreler aynı zamanda koronavirüsün hücrelere girmesini sağlayarak başta akciğerler olmak üzere virüsün vücutta ilerlemesine neden olmaktadır.
Ayrıca araştırma ekibi, yeşil çayın koronavirüsün ortaya yeni çıkan türlerinde etkisini incelemek için tek bir mutasyonlu K417N, E484K, N501Y, D614G ve birden fazla değişikliğe sahip B.1.1.7, B.1.351 ve B.1.42'nin tam set mutasyonlarına sahip S proteinleri içeren birkaç psödovirüs (yapay virüs) de oluşturdu.