Salgın döneminde tüm dünyada önem kazanan yoğun bakım solunum cihazlarında önemli talep artışı yaşanıyor. Bu konuda çalışma başlatan ve sonuç alan sayılı ülkeler arasında bulunan Türkiye ise yerli ve milli solunum cihazını geliştirmeyi başardı.
Arçelik, Biyovent, Aselsan ve Baykar mühendisleri tarafından geliştirilen Türkiye’nin yerli ve milli solunum cihazı için birçok ülkeden talep geldi. Bahse konu solunum cihazlarından 20 adet olmak üzere her biri 17 bin 500 dolardan Litvanya’ya satıldı.
Yerli cihazların tek satışı Litvanya ile sınırlı kalmayacağı belirtiliyor. Emsallerine göre birçok bakımdan üstün özellikleri bulunan cihazlar ekonomik olarak da muadillerine göre daha avantajlı olması bakımından yurt dışında da ilgiyle takip ediliyor.
Yerli solunum cihazları, temiz havayı ve oksijeni akciğerlerin içine taşıyarak, fiziksel anlamda nefes almada güçlük çeken veya alamayan hastaların solunum yapabilmesi için geliştirildi. İlk olarak toplamda 100 adet üretilmiş olan yerli solunum cihazının, mayıs ayının sonuna kadar 5 bin adeti bulacağı belirtiliyor.
Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, tümüyle yerli imkanlarla tasarlandı ve imal edildi. Söz konusu cihazların taşıdıkları özellikleri ise şu şekilde:
Milisaniyelik tepki süresi.
Nasal Cpap ve Yüksek Akış Oksijen terapisi (HFOT) modlarına sahip.
Entegre nebülizör sistemi.
Hasta durumunu operatöre daha anlamlı sunmak için Biyovent anlık ölçüm değerlerini grafiksel olarak gösterebilme yeteneği.
Basınç-Zaman, Hacim-Zaman, Akış-Zaman; Döngüler: Basınç Hacim, Basınç-Akış ve Akış-Hacim Grafikleri
Akıllı Solunum İzleme (Smart Lung View/Ventilation Cockpit) özelliği ile kullanıcıya akciğer dinamik durumunu gösterir.
Grafik durdurma özelliği ile grafik ve döngüleri dondurarak kullanıcıya analiz imkanı sunar.