Yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin il meclis haritası değişti: AK Parti, 14 şehirde dengeleri değiştirdi!

Türkiye'nin yerel yönetimlerini belirleyen seçimler, ülkenin pek çok şehrinde yeni dönemin kapılarını araladı. Belediye başkanları ve il genel meclis üyelerinin belirlendiği seçimler, yerel siyasetin dinamiklerini yeniden şekillendirirken, bazı il meclislerinde de çoğunluk dengeleri değişti.

02.04.2024-12:34 - (Son Güncelleme: 02.04.2024-15:31) Yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin il meclis haritası değişti: AK Parti, 14 şehirde dengeleri değiştirdi!

Seçim sonuçlarına göre, AK Parti'nin belediye sayısı ve oy oranında belirgin bir düşüş yaşandı. Ancak, bu düşüşe rağmen, AK Parti il genel meclislerinde gücünü korudu ve birinci parti olarak çıktı. AK Parti, belediye başkanlıklarını farklı partilere kaptırdığı 14 şehirde il genel meclislerinde çoğunluğu elinde tutmayı başardı.

CHP'nin 8, MHP ve Yeniden Refah'ın 2, Büyük Birlik Partisi ve İYİ Parti'nin ise 1'er belediyesinde il genel meclis çoğunluğu AK Parti'nin kontrolünde kaldı. Bu durum, seçmenin meclis seçimlerinde de tercihini AK Parti'den yana kullandığını gösterdi.


Meclis AK Parti’ye geçti

CHP, seçimlerde kazandığı 8 şehirde il genel meclisinde çoğunluğu sağlayamadı. Bu durum, seçmenin belediye başkanlığı tercihlerini CHP'den yana kullanmasına rağmen, denetleme görevini AK Parti'ye bıraktığını gösterdi. Adıyaman, Afyonkarahisar, Burdur, Giresun, Kastamonu, Kütahya, Sinop ve Ardahan'da CHP'nin başkanlık koltuğunu kazanmasına rağmen, il genel meclislerinde çoğunluk AK Parti'nin kontrolünde kaldı. AK Parti ise kazandığı 3 şehirde meclis çoğunluğuna ulaşamadı. Hatay Büyükşehir Belediyesi'ni kazanırken, il meclisinde çoğunluğu CHP elde etti. Güneydoğu'da kazandığı Bitlis ve Şırnak'ta ise meclis çoğunluğunu DEM Parti aldı.

MHP ise kazandığı 8 belediyeden 4'ünde il genel meclisi çoğunluğunu sağlayamadı. Gümüşhane ve Osmaniye'de AK Parti, Kırklareli'nde CHP, Kars'ta ise DEM Parti meclis çoğunluğuna ulaştı. Bu durum, yerel seçimlerin sonuçlarının belediye başkanlığı seviyesindeki tercihlerin ötesinde, il genel meclisleri ve denetim mekanizmaları üzerinde de etkili olduğunu gösterdi.

YRP, kazanamadı

Yeniden Refah Partisi'nin kazandığı Şanlıurfa ve Yozgat'ta il genel meclisine AK Parti hakim oldu. DEM Parti'nin kazandığı Tunceli'de ise meclis çoğunluğu CHP'de bulunuyor. Büyük Birlik Partisi'nin elde ettiği tek şehir olan Sivas'ta ise il genel meclisinde birinci parti AK Parti oldu. İYİ Parti'nin belediye başkanlığı koltuğuna ulaştığı Nevşehir'de ise seçmen, meclis üstünlüğünü AK Parti'ye bıraktı. İl belediye meclislerinde oluşan Türkiye haritası, yerel seçim sonuçlarının dağılımını gözler önüne seriyor. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerdeki değişim dikkat çekiyor. 2019 yerel seçimlerinde belediye başkanlıklarını CHP'nin ele geçirdiği İstanbul ve Ankara'da il genel meclis çoğunluğu ise Cumhur İttifakı'nda kalmıştı. Ancak son yapılan seçimlerle birlikte bu iki büyükşehirde belediye başkanlıklarının yanı sıra meclis çoğunluğu da CHP'ye geçti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oluşan tabloya göre 316 sandalyeden 184'ü CHP'de olacak. Böylelikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mecliste de çoğunluğu elde etmiş durumda. İBB Meclisi'nde CHP'nin 184, AK Parti'nin 130 ve MHP'nin 2 meclis üyesi bulunacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ise 148 üyeden 87'si CHP'den, 61'i ise AK Parti ve MHP'den oluşması bekleniyor. Bu sonuçlar, yerel seçimlerin ardından il genel meclislerindeki denge ve çoğunluk durumunu gözler önüne seriyor.


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal