22.01.2020-17:40 (Son Güncelleme:07.11.2024-11:44)


1

Sarılık, cilde sarı rengi veren bilirubin maddesinin, bebeğin kanında yükselmesi ve deride birikmesiyle oluşur. Yeni doğan bebeklerde karaciğerinin yetersiz kalması sonucu atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir. Bu nedenle cilt ve göz aklarına sarı bir renk yerleşir. Peki, bebeklerde sarılık ne kadar sürer? Detaylar haberimizde…



2

İstatistiklere göre yeni doğan bebeklerin %97’sinde sarılık görülür. Karaciğerin tam olarak gelişmemesine bağlı olarak oluşan sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin dünyadaki ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter.



3

Bazı durumlarda bilirubin maddesinin yüksek seviyelere ulaşması sonucu bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle yenidoğan sarılığı olan bebeklerde, özellikle yaşamının ilk bir haftası içinde doktor takibi oldukça önemlidir.



4

Sarılığın ne kadar süreceği, oluş sebebine ve bebeğin bakımına göre değişiklik gösterir. Sarılığın önlenmesinde beslenme büyük önem taşır.



5

Sarılık, bebeğin teni üzerinde oldukça belirgin bir şekilde kendini gösterdiği gibi sarılığın geçmesi durumunda da gözle görülür farklılıklar hissedilir. Yeni doğan bebeğin göz aklarında, burun çevresinde ve yüzünün çeşitli bölgelerinde meydana gelmiş sarı rengin azalarak yok olması, sarılık durumunun geçtiğinin başlıca kanıtıdır.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR